Ce s-a întâmplat cu prețul la bilete de avion, pentru români: așa înțelegi mai bine efectele pandemiei

de: Alexandru Puiu
14 09. 2021

După un an în care au stat în cea mai mare parte a timpului în casă, românii au fost disperați să iasă, indiferent dacă s-au dus la Untold sau în celălalt capăt al lumii. Companiile aeriene au profitat mult de acest trend.

Foarte mulți turiști români s-au urcat în avion în această vară, iar prețurile nu au fost mici deloc. Comparativ cu aceeași perioadă din 2020, creșterea înregistrată a fost de aproximativ 35%, în timp ce prețul mediu al unui bilet de avion a fost de 147 de euro. Analiza din spatele acestor valori a fost realizată de o platformă de rezervări online.

Prețurile la bilete de avion, în creștere

În cazul în care ai o curiozitate legată de destinațiile de vacanță ale românilor în 2021, primele pe listă, după numărul de bilete comercializate, au fost Paris, Londra sau Madrid. Îmbucurătoare a fost și preferința românilor pentru rute interne. România a fost constant a doua cea mai rezervată rută la nivelul întregii țării.

Cei mai mulți români, în mod deloc surprinzător, au optat să zboare către Cluj Napoca, după ce au fost confirmat trei festivaluri importante de muzică.

„Vânzările de biletele de avion din vara anului 2021 se apropie de nivelul pre-pandemic, deşi efectele pandemiei sunt încă evidente la nivel de industrie. După ce lockdown-ul global şi nenumăratele schimbări în ceea ce priveşte condiţiile de călătorie au produs efecte dramatice pentru industria de transport aerian de pretutindeni, sezonul estival de anul acesta a venit ca o gură de aer proaspăt pentru jucătorii din turism.

Astfel, compania Vola.ro desemnată în 2019 cea mai de încredere şi cea mai recomandată agenţie de turism online din România, a emis bilete de avion pentru aproape 100.000 de clienţi în perioada iunie – august 2021, nivel ce reprezintă aproximativ 95% din cel atins în 2019 şi în creştere cu peste 200% faţă de 2020”, atrag atenția oficialii Vola.ro.

La începutul verii, în primele două luni, Grecia a fost țara favorită a românilor pentru concediu. Când aceasta a intrat însă pe lista roșie, la începutul lunii august, numărul rezervărilor a scăzut mult, cu 34%.

„Un scenariu în antiteză a fost observat, pe de altă parte, în cazul Marii Britanii, ţară care, la finalul lunii iulie, a eliminat obligativitatea carantinei pentru români, ceea ce a determinat o creştere substanţială în iulie şi august, devenind astfel cea mai vânduta rută dus-întors, preţul mediu al unui bilet de avion pe această rută fiind de 124 de euro, la un nivel similar cu preţul plătit pentru rute interne, anume 113 de euro. În acelaşi timp, pentru un bilet spre Spania, românii au plătit, în medie, 321 de euro, iar pentru Italia aproape jumătate, 167 de euro. Biletele spre Grecia au costat, în medie, 200 de euro, însă mulţi români au ales să călătorească spre Elada cu maşina personală. În general, preţurile medii au revenit la valorile pre-pandemie după ce au atins un minim în vara anului 2020”, se menționează în același comunicat.

Ca un detaliu interesant și o realitatea a vieții de pandemie, același studiu atrage atenția asupra faptului că în iulie și august, timpul dintre momentul achiziției biletului de avion și zborul efectiv a scăzut cu 35%. Oamenii își programează deplasările mai din scurt, în funcție de evoluția crizei medicale în diverse colțuri ale lumii.