Ce obiceiuri financiare au dobândit românii, în pandemie: acum s-au obișnuit cu noi modalități de plată

de: Mădălina Bahrim
02 11. 2021

Pandemia de coronavirus care este în desfășurare de aproape doi ani, a adus multe schimbări în viețile noastre de zi cu zi. Unele dintre cele mai importante modificări vizează modul în care ne gestionăm banii, dar și cum efectuăm plățile.

Se pare că această criză sanitară a constribuit la accelerarea procesului de digitalizare și adoptare în masă a plăților digitale. Pe de-o parte, pe fondul pandemiei oamenii au învățat să fie mai chibzuiți și să economisească mai mult, dar au adoptat și noi metode de plată, mult mai mult decât înainte de izbucnirea acestei crize.

Așa se face că ultimele sondaje de piață reliefează faptul că românii s-au adaptat foarte bine noilor tendințe de plăți cu ajutorul cardurilor, de exemplu.

Ce noi obiceiuri de plată au românii

Valoarea şi numărul tranzacțiilor de plată cu cardurile emise de prestatorii de servicii de plată rezidenţi au crescut cu 60%, în iunie 2021 comparativ cu iunie 2019, anul în care nu exista această criză sanitară.

Valoarea tranzacţiilor de plată cu carduri emise de prestatorii de servicii de plată rezidenţi s-a majorat cu 60%, până la 41,4 miliarde lei, la finele lunii iunie 2021, faţă de 25,8 miliarde lei în urmă cu doi ani, când nu era pandemie.

„Valoarea şi numărul tranzacţiilor de plată cu cardurile emise de prestatorii de servicii de plată rezidenţi au crescut cu 60%, în iunie 2021 comparativ cu iunie 2019, accelerându-se astfel procesul de digitalizare în sistemul bancar pe fondul pandemiei”, potrivit analizei DreptulLaBanking, pe baza datelor statistice ale Băncii Naționale a României.

Per ansamblu, mai arată experții care au realizat analiza, numărul total al cardurilor aflate în circulaţie în România, la sfârşitul lunii iunie 2021, se ridica la 19,2 milioane, cu 8,5% mai mare faţă de luna iunie 2019, când au fost raportate 17,7 milioane carduri.

Din cele peste 19,2 milioane carduri în circulaţie la sfârşitul semestrului I 2021, un număr de 16,2 milioane reprezentau carduri de debit şi 2,9 milioane carduri de credit. România are astfel aproximativ un card bancar/cap de locuitor, una dintre cele mai mici valori din statele Uniunii Europene, ca urmare a preferinţei pentru plăţile efectuate în numerar.