Ce greșeală face toată lumea, înainte de culcare: are legătură cu telefonul tău mobil

de: Ozana Mazilu
23 09. 2021

Dependența de telefonul tău te va duce la un somn precar, potrivit unui nou studiu.

Studiul, publicat în Frontiers in Psychiatry, a analizat utilizarea smartphone-urilor la 1.043 de studenți cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani de la King’s College, din Londra. Cercetătorii au cerut studenților să completeze două chestionare cu privire la calitatea somnului și la utilizarea smartphone-urilor, personal și online.

Folosind o scală validată cu zece întrebări care a fost dezvoltată pentru a evalua dependența de smartphone-uri la tineri, aproape 40% dintre studenții universitari s-au calificat drept „dependenți” de smartphone-uri, a constatat studiul.

„Prevalența noastră estimată este în concordanță cu alte studii raportate la populațiile adulte tinere la nivel global, care se situează în intervalul 30-45%”, au scris în studiu autorul principal Sei Yon Sohn și coautorii. „Mai târziu, timpul de utilizare a fost asociat în mod semnificativ cu dependența de smartphone-uri, utilizarea după 1 dimineața conferind un risc crescut de trei ori”, au scris autorii.

Telefonul tău poate să te ducă la insomnie

Studenții care au raportat o utilizare semnificativă a telefoanelor mobile au raportat, de asemenea, o calitate slabă a somnului, a constatat studiul. Acest lucru se încadrează în conformitate cu studiile anterioare care au constatat că utilizarea excesivă a smartphone-urilor pe timp de noapte este asociată cu probleme de adormire, durată redusă a somnului și oboseală în timpul zilei.

S-a demonstrat că utilizarea smartphone-urilor aproape de culcare întârzie ritmul circadian, ceasul normal de veghe și somn al corpului. De fapt, regula nr. 1 este „nu există computere, telefoane mobile și dispozitive electronice în pat și cel puțin cu o oră înainte de culcare”, conform Dr. Vsevolod Polotsky, care conduce cercetarea de bază a somnului, de la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins.

Acest lucru se datorează faptului că „orice sursă de lumină cu spectru LED poate suprima nivelul melatoninei”, a spus Polotsky. Melatonina, secretată într-un ritm circadian zilnic de 24 de ore, este adesea denumită „hormon al somnului”.

„Acesta este un studiu transversal și, ca atare, nu poate duce la nicio concluzie fermă cu privire la utilizarea telefonului ca o cauză clară a calității somnului redus”, a declarat Bob Patton, lector de psihologie clinică la Universitatea din Surrey. „Cu toate acestea, oferă unele dovezi convingătoare că natura utilizării telefoanelor inteligente și consecințele sale conexe sunt considerente importante în abordarea fenomenului emergent al „dependenței de smartphone-uri”, a spus Patton.