De ce nu e bine să folosești telefonul înainte de somn și cum te afectează asta

De ce nu e bine să folosești telefonul înainte de somn și cum te afectează asta

Știm deja că verificarea telefonului înainte de culcare nu ne ajută să avem un somn bun, însă asta nu ne oprește. Totuși, corpul și creierul nostru duc o bătălie, fără să ne dăm seama.

Sciencealert a realizat un video prin care ne arată ce efecte are asupra creierului, și întregului nostru corp, folosirea dispozitivelor electronice, înainte de a adormi. Poate că după vizualizare, vei vrea să ții smartphone-urile mai departe de dormitor.

Problema pleacă de la faptul că ritmul circadian sau ritmul nictemeral ( un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale), care stabilește când corpul tău eliberează hormoni, este influențat de expunerea la lumină, spune psihiatrul Dan Siegel, de la Universitatea din California. Așadar, atunci când îți verifici telefonul pe timp de noapte, trimiți un flux de fotoni spre ochi, iar ei îi spun creierului să nu secrete melatonina (hormonul care te face să te simți obosit).

Asta înseamnă că ești treaz pentru mai mult timp, iar până când creierul decide că este destul, durează câteva ore. Când faci acest lucru în mod constant, înseamnă că pierzi câteva ore de somn în fiecare noapte, iar consecințele vor apărea în timp.

Poate că acum nu sună atât de rău, dar așa cum explică Siegel, somnul este foarte important. Avem nevoie de minimum șapte ore de somn pe noapte ca neuronii noștri activi să se odihnească, dar somnul ajută și celulele gliale să curețe neurotoxinele care se acumulează în creier pe tot parcursul zilei. Când nu dormim suficient, aceste celule gliale nu își pot face treaba, iar atenția este afectată.

Pe lângă acestea, lipsa somnului afectează simțitor metabolismul, lucru pe care, de altfel, toată lumea îl știe. Urmărește video-ul și poate că data viitoare când te bagi în pat, nu vei mai simți nevoia de a vedea ce au făcut prietenii tăi în timpul zilei, lasă pe dimineață.

Știm că e greu să te conformezi acestei realități, așa că Playtech.ro ți-a vorbit și despre cum poți să-ți îmbunătățești calitatea somnului dacă folosești dispozitivul mobil înainte de a te băga la somn.

Citește și: