Ce fac antreprenorii europeni cu banii, în aceste vremuri de criză
Traversăm vremuri tulburi în plan economic, pe fondul crizei pandemice care ne dă bătăi de cap de aproape doi ani. Totuși, se simte o notă de optimism și prosperitate în rândul oamenilor de afaceri europeni.
Potrivit celor mai recente date economice furnizate de Banca Centrală Europeană, tot mai multe companii din zona euro își plasează banii în depozite bancare.
Banii afaceriștilor sunt plasați bine
Banca Centrală Europeană arată că depozitele companiilor non-financiare din zona euro au încheiat luna iulie la un nivel record de 3.200 de miliarde de euro. Practic, vorbim despre o creștere cu 600 miliarde de euro față de nivelul înregistrat la începutului anului trecut.
Piețele de credit sunt calme, spun analiștii financiari, care afirmă că oamenii de afaceri sunt liniștiți, având aceste rezerve puse bine în depozitele bancare.
Firmele „ar putea fi mai agresive, dar pentru moment preferă să fie prudente”, spune Philipp Burckhardt, analist şi manager de portofoliu la Lombard Odier Investment Managers.
Mai mult decât atât, mai arată datele oficiale, banii direcţionaţi de investitorii de retail în fondurile europene de tip investment-grade au depăşit 50 de miliarde de dolari în acest an.
„Este greu să fii preocupat în mod excesiv de următoarele luni. Sunt multe elemente care ar putea deranja pieţele de credit dar toate au o probabilitate redusă”, spune Tom Moulds, manager de portofoliu la BlueBay Asset Management.
Cele mai mari îngrijorări resimțite în acest moment în sectorul privat vizează scenariul în care Băncile Centrale și-ar retrage măsurile de sprijin. Multe industrii și sectoare economice private au putut supraviețui crizei pandemice în mare parte datorită măsurilor de urgență și fără precedent luate de Băncile Centrale. Din nefericire, sprijinul nu va continua la nesfârșit și sunt tot mai multe avertismente de la vârful instituțiilor europene, conform cărora vor începe să fie eliminate din măsuri.
Totuși, unii analiști economici militează pentru menținerea acestor ajutoare, spunând că pericolul pandemic încă nu a trecut, iar multe companii încă nu au revenit la nivelul de actvitate și performanță înregistrat înainte de izbucnirea Covid-19.