04 nov. 2020 | 07:24

Europa, în recesiune economică din cauza Covid-19: avertismentul miniștrilor economiei din zona euro

ACTUALITATE
Europa, în recesiune economică din cauza Covid-19: avertismentul miniștrilor economiei din zona euro

La ora actuală, impactul economic al pandemiei este devastator. Foarte multe afaceri care s-au închis nu se vor mai deschide niciodată. Consensul european este că ne aflăm într-o recesiune.

Miniștrii economiei din zona euro au organizat marți o conferință online, iar concluziile nu sunt deloc îmbucurătoare. În opinia lor, al doilea val al pandemiei de coronavirus va băga Europa în recesiune. Soluția este menținerea unor politici fiscale favorabile creșterii.

„Înăsprirea măsurilor restrictive va avea, desigur, un impact asupra activității economice”, a declarat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, după o videoconferință a Eurogrupului.

Singura sa manifestare de optimism este că vom vedea consecințe mai puțin grave ale acestor măsuri, comparativ cu perioada primului val. Pe de altă parte, nici nu știm cât va dura al doilea val. „Există motive să credem că impactul ar putea fi mai mic decât în ​​primăvară. De exemplu, companiile și angajații sunt mai bine pregătiți pentru telemuncă, dar în același timp există incertitudine cu privire la durata celui de-al doilea val”, a explicat el la o conferință de presă.

„Sectorul serviciilor și în special cazarea turistică, cultura și petrecerea timpului liber vor fi cele mai afectate”, a adăugat oficialul.

Singurul lucru pe care îl pot face guvernele este să arunce o privire foarte atentă asupra sectorului economic. Același lucru îl va face și Paschal Donohoe, președintele Eurogrupului format din cei 19 miniștri ai economiei din zona euro. Donohoe și-a reiterat angajamentul de a continua să susțină și încurajeze politici de sprijin bugetar fără prcedent.

„În mod clar, toate țările europene se află acum în al doilea val al pandemiei. Această deteriorare a situației sănătății apasă asupra economiile noastre și a crescut semnificativ riscul revenirii la recesiune în zona euro”, a estimat de asemenea Klaus Regling, director al Mecanismului european de stabilitate (MES), sistemul european de gestionare a crizelor financiare din zona euro.

În teorie, ar trebui implementat rapid un plan european de redresare, particularități ale căruia au fost stabilite în vară. Din păcate, inițiativa cu pricina s-a blocat de discuțiile cu Parlamentul European. „Urgența este absolută pentru a pune în aplicare ceea ce s-a decis în această vară. Nu ne putem permite să amânăm plățile fondurilor europene pe care economiile noastre vor trebui să le înceapă din nou”, a avertizat ministrul francez Bruno Le Maire, în o declarație.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele