Ce au în comun Apple și Dacia: criza mondială a cipurilor face ravagii

de: Alexandru Puiu
10 02. 2021

În urmă cu aproximativ o săptămână, Dacia a încetat producția și a trimis oamenii acasă pentru că nu mai avea cipuri să instaleze în mașini. Problema este una globală și afectează giganți mult mai importanți decât producătorul auto românesc.

Faptul că nu găsești un PlayStation 5, o placă video GeForce RTX 3060 sau alt gadget de ultimă generație s-ar putea să fie o consecință a crizei mondiale de cipuri. Cererea este din ce în ce mai mare, în timp ce oferta și puterea de producție au fost afectate într-o manieră dezastruoasă de pandemie. În consecință, aproape orice industrie care are nevoie, într-o măsură mai mică sau mai mare, de semiconductori are de suferit.

În prima fază, consecințele au devenit evidente în industria auto-moto, dar de ceva timp, se reflectă și în piața produselor electronice dedicate consumatorilor obișnuiți. Dacă vrei să asociezi o cifră exactă acestui dezastru, industria automotive se pare că a înregistrat pierderi de 61 de miliarde de dolari în vânzări ratate din cauza crizei. Nu în ultimul rând, piața de smartphone-uri pare să fie afectată, în frunte cu foarte popularul iPhone 12.

La începutul acestei luni, un oficial Microsoft a confirmat că sunt șanse foarte mari ca această criză a cipurilor să continue cel puțin până la finele primei jumătăți a anului 2021. CEO-ul AMD, care ar trebui să aibă informații la prima mână pe marginea acestui subiect, este și mai reticent. Lisa Su a spus că ar fi bine să ne așteptăm la probleme de aprovizionare pe marginea acestui subiect cel puțin până la finele anului.

Acum, încep să apară informații triste și despre abilitatea Apple de a-și continua fluxul uzual de producție. Deși se află într-o poziție privilegiată când vine vorba de accesarea componentelor de la furnizori, mai mulți analiștii sunt de părere că, cel puțin în cazul crizei actuale, acest detaliu nu este relevant. Întreaga industrie de mobile se vehiculează că va fi afectată pe termen mediu și, posibil, lung.