Câți români s-au îmbolnăvit după vaccinare, ce spune asta despre eficiența imunizării
Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a publicat cel mai recent raport despre legătura dintre cazurile de Covid-19 și vaccinare. Acestea ne ajută să înțelegem un pic mai bine cât eficiente sunt soluțiile de imunizare administrate pe teritoriul României.
La ora actuală, dintre vaccinurile administrate în România, cel mai eficient în a preveni îmbolnăvirea este Pfizer / BioNTech. Acesta promite un grad de eficiență de 95%, în timp ce Moderna gravitează în jurul a 92-93%. Asta înseamnă că aproximativ 5% dintre cei vaccinați cu două doze ar fi trebuit să se îmbolnăvească, în cel mai rău caz.
Din fericire, nu a fost sub nicio formă cazul românilor. Doar 4300 de români s-au infectat cu SARS-CoV-2 după imunizarea cu două doze de vaccin sau 0,2% din totalul persoanelor vaccinare. Aproximativ 23.000 au fost testați pozitiv după administrarea primei doze – 0,6%. Chiar și aceștia din urmă nu se apropie de cele cinci procente menționate mai sus și estimate de producătorul vaccinului în urma testelor clinice. Ca un detaliu tehnic important, persoanele infectate după vaccinare au fost testate pozitiv, cel mai frecvent, la un interval de 12-14 zile după imunizare.
În perioada 27 decembrie 2020 – 9 mai 2021, un număr de 4.363 persoane (0.2% din totalul persoanelor vaccinate cu doza 2) au avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV-2, după administrarea celei de a doua doze de vaccin. 94.1% dintre acestea au fost vaccinate cu Pfizer BioNTech, 3.1% au fost vaccinate cu Moderna și 2.8% cu Astra Zeneca.
Timpul scurs de la data vaccinării cu a doua doză până la data confirmării arată că:
- 28.2% din persoane au fost confirmate în primele 7 zile de la vaccinare
- 40.4% (procent cumulat) din persoane au fost confirmate în primele 14 zile de la vaccinare
- 46.4% din persoane au fost confirmate în primele 21 de zile de la vaccinare
- 51.5% din persoane au fost confirmate în primele 28 de zile de la vaccinare
- 48.5% din persoane (2.116 cazuri) au fost confirmate la peste 28 de zile de la administrarea celei de a doua doze