A început vaccinarea adolescenților cu Pfizer / BioNTech de la 12 ani: țara care a creat precedentul important

A început vaccinarea adolescenților cu Pfizer / BioNTech de la 12 ani: țara care a creat precedentul important

Până de curând, vaccinarea adolescenților mai tineri de 16 ani împotriva Covid-19 a fost o imposibilitate, pentru că nu s-au efectuat suficiente teste. Serul de imunizare de la Pfizer / BioNTech a trecut acum prin toate etapele pentru a fi certificat pentru copii între 12 și 15 ani.

La nivel global, SUA tocmai a devenit a doua țară care a aprobat vaccinul Pfizer / BioNTech pentru a fi administrat adolescenților începând cu vârsta de 12 ani. Autorizația serului exista deja în teritoriu, dar a fost extinsă pentru a include și persoanele între 12 și 15 ani. Anunțul pe marginea acestui subiect a fost făcut luni de către Agenția Americană pentru Medicamente (FDA), conform AFP și Agerpres.

Acesta este „un pas important în lupta împotriva pandemiei de COVID-19”, a declarat Janet Woodcock, şeful interimar al FDA, într-un comunicat. „Acţiunea noastră de astăzi permite protejarea unei populaţii mai tinere împotriva COVID-19”, a adăugat ea.

Până săptămâna trecută, vaccinul Pfizer / BioNTech, atât în România, cât și în America sau alte colțuri ale lumii, era autorizat pentru administrare de urgență în cazul persoanelor de la 16 ani în sus. După anunțul de ieri al FDA, același vaccin, cu două doze și aceeași concentrație ca la adulți, va putea fi administrat câtorva milioane de adolescenți din SUA.

În mod previzibil, procesul de vaccinare al adolescenților va fi monitorizat atent și se vor înregistra toate reacțiile adverse. „Părinţii şi tutorii pot fi siguri că Agenţia a efectuat o analiză riguroasă şi detaliată a tuturor datelor disponibile”, a declarat Janet Woodcock.

SUA este a doua țară care a decis să-și vaccineze adolescenții cu Pfizer/BioNTech împotriva noului coronavirus. Săptămâna trecută, mericuri, Canada a devenit prima ţară care a autorizat remediul pentru această grupă de vârstă. De asemenea, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) studiază în prezent extinderea vaccinului Pfizer pentru adolescenţi.

Săptămâna trecută, preşedintele Joe Biden a subliniat rolul crucial al vaccinării tinerilor pentru continuarea campaniei de imunizare din SUA. După anunţul autorizării de către FDA, „vom fi gata să acţionăm imediat”, a declarat el. La această oră, în Statele Unite se mai administrează Moderna și Johnson & Johnson, ambele la persoane de la 18 ani în sus.

Citește și: