Cât se câștigă din IT, în România: nu te-ai fi așteptat la asta

de: Mădălina Bahrim
20 11. 2021

Aproape toți angajații din România știu faptul că domeniul IT este unul dintre cele mai bine remunerate sectoare economice din țară, iar pe lângă salariile mari, firmele și angajații au parte și de anumite privilegii fiscale.

Deși cunoaștem faptul că se câștigă bine, nu știm care sunt sumele concrete, decât dacă avem cunoștințe sau prieteni ce activează în domeniu sau merg la astfel de interviuri și discuții cu potențialii angajatori.

Cifrele sunt amețitoare

Într-o Românie în care salariul mediu este de cel mult 4.000 de lei, salariile în IT ajung și la 4.000 de euro net, adică bani „în mână”. Nu o spunem noi, ci o indică datele celui mai recent sondaj eJobs realizat pe piața muncii din România, nișa IT.

„Munca de oriunde creează oportunități de joburi în IT cu salarii de până la 4.000 de euro, comparabile cu nivelul din alte țări din Europa. Se caută candidați cu gândire critică, abilități bune de colaborare și creativitate în rezolvarea problemelor”, explică realizatorii studiului în cauză.

De asemenea, mai arată experții, cei mai căutați IT-iști au titlul de Programator / Developer / Software Engineer sau Analist IT. În acest domeniu, activitatea poate fi făcută remote, iar acest lucru a dus la o creștere a ofertelor în toată țara și la o flexibilizare a căutării de candidați.

Dar cât se câștigă, mai exact, din acest domeniu și în funcție de specializare și experiență? Studiul platformei de recrutare indică faptul că o poziție entry-level pentru un programator începe de la 900 de euro net și poate ajunge la 1.500 de euro pentru unul cu experiență de nivel mediu. Cerințele angajatorilor pentru aceste poziții, în termeni de competențe soft, includ bune abilități de comunicare și lucru în echipă, gestionarea bună a timpului și a sarcinilor multiple, atenția la detalii și pasiune pentru tehnologie și dezvoltare.

Odată ce angajații capătă mai multă experiență, cresc și beneficiile lor materiale. Prin urmare, salariul poate ajunge și la 3.500 de euro pentru un Software Engineer Senior, activitatea poate fi făcută remote, iar cerințele angajatorilor includ gândire critică și creativitate în rezolvarea problemelor, capacitatea de a prioritiza sarcinile și de a-i îndruma pe ceilalți către cel mai eficient curs al acțiunii, abilitatea de leadership și perspicacitate în afaceri, abilitatea de a comunica în medii multiculturale, capacitatea de a prelua inițiativa și responsabilitate în rezolvarea sarcinilor.

Pe lângă faptul că vedem aceste cifre impresionante ale veniturilor angajaților din IT, merită menționat faptul că acest domeniu are și alte avantaje pentru cei care lucrează în el. Să nu uităm faptul că ne îndreptăm spre o eră digitală, în care se va investi foarte mult în tehnologie, iar acest domeniu de activitate va avea din ce în ce mai multă nevoie de forță de muncă, de tinere talente, de viziune și idei noi.

Prin urmare, joburile în IT nu sunt doar locuri de muncă bine plătite, ci oferă și garanția că sunt de viitor.