Cât de vulnerabil te face grupa de sânge în fața virusului

de: Mădălina Bahrim
06 04. 2021

Inițial, oamenii de știință credeau că anumite grupe de sânge sunt mai vulnerabile, sau mai „imune” la infecția cu virusul. Ei bine, un studiu demontează această teorie.

Practic, nicio grupă de sânge nu e mai vulnerabilă decât alta, când vine vorba despre pericolul infectării cu virusul. Inițial, cercetătorii credeau că persoanele care au grupa de sânge A sunt mai predispuse la forme severe de coronavirus, iar cele cu grupa 0, mai puțin predispuse la complicații.

Concret, se credea că persoanele care au grupa de sânge 0 prezintă un risc cu 30% mai mic de a dezvolta Covid-19. După ce au analizat peste 100.000 de persoane diagnosticate cu COVID-19, oamenii de știință au concluzionat că s-au înșelat.

Vestea care are dublu sens, în funcție de fiecare

Orice persoană, indiferent de grupa de sânge, poate dezvolta, sau nu, o formă gravă de Covid-19. Această veste poate fi interpretată la nivel individual, în mod subiectiv.

E evident că nu poate fi o veste bună pentru toată lumea, dar cu siguranță persoanele cu grupa de sânge A vor fi mai fericite să audă că nu sunt mai vulnerabile și nu prezintă riscuri mai ridicate de a dezvolta o formă gravă de Covid-19, în caz că se infectează cu Sars-Cov2.

În momentul în care se credea că persoanele cu o anumită grupă de sânge prezintă vulnerabilități și posibile riscuri pentru a dezvolta o formă severă a bolii, medicii recomandau acestor persoane o vigilență mai mare asupra măsurilor sanitare.

Din moment ce noile cercetări arată că oamenii sunt „egali” în fața riscurilor din punct de vedere al grupei de sânge, recomandările sunt la fel pentru toată lumea: respectă cu strictețe măsurile sanitare, indiferent de grupa de sânge. E esențial să păstrezi o igienă riguroasă a mâinilor, distanțarea fizică față de alte persoane, masca de protecție și evitarea aglomerațiilor.

În altă ordine de idei, sângele joacă un rol crucial în alt domeniu: plasma care poate salva alte vieți. Până acum, vaccinul e singurul care s-a dovedit extrem de eficient în lupta cu virusul. Nu ducem însă lipsă de abordări când vine vorba de tratamente. Totodată, specialiștii susțin că cea mai mare provocare la acest moment este producția de imunoglobulină anti-COVID, produsă din plasma convalescentă.