Testul care descoperă dacă ai COVID doar ascultându-ți vocea. Ce precizie are și când va fi folosit

Testul care descoperă dacă ai COVID doar ascultându-ți vocea. Ce precizie are și când va fi folosit

Detectarea COVID-19 nu este ușoară, deoarece simptomele pe care le cauzează variază foarte mult de la o persoană la alta. Dacă ai unele simptome, cum ar fi dureri în gât, febră, tuse sau pierderea mirosului sau a gustului, știi că trebuie să te testezi.

De aceea, companii precum Vocalis dezvoltă soluții pentru testarea persoanelor, utilizând tehnologii simple, cum ar fi aplicațiile vocale și mobile, pentru a prezice dacă cineva are COVID-19.

Depistarea persoanelor pentru coronavirus sau orice altă boală este dificilă, cu excepția cazului în care mergi personal la un centru de testare. Așadar, Vocalis a dezvoltat un algoritm de inteligență artificială care identifică caracteristicile vocale ale pacienților care suferă de diferite boli, fără a fi nevoie să viziteze un spital, conform site-ului companiei.

Vocalis colectează o mulțime de date legate de vocea unei persoane. A dezvoltat o tehnologie care identifică caracteristicile unei boli potențiale pe baza analizei vocii colectate de la o persoană. Algoritmul firmei extrage 512 caracteristici dintr-un eșantion de voce și face o imagine – o spectrogramă – cu ajutorul căreia poate diagnostica posibile boli.

Această aplicație detectează COVID-19 din sunetul vocii tale

De exemplu, pentru a detecta COVID-19, AI trebuie să identifice caracteristicile simptomelor, cum ar fi febră, cefalee și dificultăți de respirație.

Vocalis solicită pacienților să numere de la 50 la 70 pentru a antrena algoritmul. Dr. Shady Hasan, cofondatorul Vocalis, a spus că aceasta este pentru a păstra intimitatea unui pacient și a nu oferi nimic despre identitatea lor.

El a adăugat că acest lucru îi ajută să mențină consistența eșantioanelor în comparație cu un set de date cu fraze vorbite. La rândul său, acest lucru ajută compania să identifice cu ușurință biomarkerii vocali legați de o anumită boală.

Setul de date de pregătire preliminară al companiei include peste 275.000 de vorbitori diferiți în diferite limbi, pentru a face aplicația accesibilă universal.

Pentru următorii pași, firma dorește să achiziționeze mai multe seturi de date pentru a face detecția COVID-19 mai precisă. În plus, caută să comercializeze soluția și să o facă disponibilă pentru mai multe regiuni.