Cât de scump ne-a costat, de fapt, pandemia: peste o jumătate de miliard de oameni au ajuns în sărăcie extremă

de: Mădălina Bahrim
13 12. 2021

Criza sanitară ne-a afectat, din punct de vedere economic, mai mult decât s-ar fi așteptat orice analist financiar, în urmă cu doi ani de zile.

Cele mai recente sondaje și analize realizate la nivel global arată proporțiile unui dezastru în plan economic.

Din cauza crizei sanitare actuale, se pare că peste o jumătate de miliard de oameni din lumea întreagă au fost împinşi în sărăcie extremă anul trecut.

Oamenii au ajuns la limita de jos a sărăciei

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Banca Mondială tocmai au dat publicității niște crife îngrijorătoare privind impactul economico-financiar asupra omenirii, în anul 2020, din cauza crizei sanitare globale.

Cele două mari instituții susțin că actuala criză sanitară globală a lovit atât de dur oamenii, încât mulți dintre aceștia au ajuns la pragul de jos al sărăciei, fiindu-le imposibil chiar și să-ți procure hrana de zi cu zi sau să își mențină un nivel de trai cât de cât decent.

Reprezentanții OMS și cei ai Băncii Mondiale lansează apeluri către organele statele, cărora le cer implicare în ajutorarea persoanelor care se află în mari dificultăți financiare.

„Toate guvernele trebuie să reia imediat şi să accelereze eforturile pentru a se asigura că fiecare dintre cetăţenii lor poate să aibă acces la servicii medicale fără să se mai teamă de consecinţe financiare”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Experții globali susțin că sistemele medicale ale lumii ar trebui să fie prioritare în ochii tuturor guvernanților, indiferent de țara pe care o conduc și că trebuie să procedeze în așa fel încât oamenii să aibă acces la serviciile medicate atât de necesare, mai ales într-o perioadă pandemică.

„Într-un context fiscal marcat de constrângeri, guvernele trebuie să facă alegeri dificile pentru a proteja şi a creşte bugetele pentru sănătate”, a declarat Juan Pablo Uribe, director global pentru sănătate, nutriţie şi populaţie în cadrul Băncii Mondiale.