Organizația Mondială a Sănătății a transmis, marți, avertisment cu privire la riscurile de infectare cu Covid-19, în contextul apariției și circulației tulpinii Omicron. Potrivit recomandărilor OMS, anumite categorii de persoane ar trebui să renunțe la orice călătorie în această perioadă.
Apariția noii tulpini Covid-19 a creat panică la nivel mondial, astfel că tot mai multe organizații din domeniul medical atrag atenția asupra potențialelor riscuri pe care noua variantă le poate avea pentru omenire. Recent, OMS a actualizat categoria persoanelor cărora li se recomandă să amâne călătoriile, având în vedere gradul de contagiozitate pe care varianta Omicron îl are.
Printre acestea se numără persoanele de peste 60 de ani, cu risc de dezvoltare a unor forme grave ale infecției cu Covid-19, cât și persoanele care au cormobidități care le-ar putea pune viața în pericol în momentul unei posibile infectări cu noul coronavirus.
„Ar trebui acordată consiliere persoanelor care nu au o stare bună a sănătăţii sau cu risc de a dezvolta o formă severă de COVID-19 şi de a muri, în special celor cu vârsta de 60 de ani sau mai mult şi celor cu comorbidităţi (de exemplu: boli de inimă, cancer şi diabet), pentru a-şi amâna călătoria” a, transmis OMS într-un document tehnic.
De asemenea, organizația a subliniat faptul că interdicțiile generale de călătorie nu vor împiedica circulația noii tulpini. Mai mult, reprezentanții OMS susțin că aceste interdicții au un impact puternic la nivel mondial, existând riscul de a descuraja țările cu privire la transmiterea datelor epidemiologice pentru a nu sfârși izolate de restul lumii.
”Interdicţiile generale de călătorie nu vor împiedica răspândirea internaţională şi sunt o povară grea asupra vieţilor şi mijloacelor de subzistenţă. În plus, ele pot avea un impact negativ asupra eforturilor globale de sănătate în timpul unei pandemii, descurajând ţările să semnaleze şi să facă schimb de date epidemiologice şi de secvenţiere”, a indicat OMS într-un document tehnic.
În contextul în care tulpina Omicron riscă să se răspânească într-un ritm accelerat, mai multe state au început să ia măsuri radicale în incercarea de a opri circulația acesteia. Directorul OMS a transmis un mesaj prin care le cere tuturor statelor să reacționeze cu calm și să ia măsuri restrictive în raport cu potențialele pericole existente, așteptând totodată aflarea mai multor informații referitoare la această nouă tulpină.
”Înţeleg foarte bine îngrijorarea tuturor ţărilor de a-şi proteja cetăţenii împotriva unei variante pe care nu o înţelegem încă perfect. Dar sunt totodată preocupat de faptul că mai multe state membre au introdus măsuri generale şi brutale care nu sunt nici bazate pe probe, nici eficiente ca atare şi care nu vor face decât să agraveze inegalităţile
Facem apel la toate statele membre să ia măsuri raţionale şi proporţionale cu riscul, conform Regulamentului sanitar internaţional”, a transmis Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei şedinţe de informare cu statele membre pe tema Omicron, desfăşurată la sediul OMS de la Geneva.