Cât de pregătiți sunt europenii pentru moneda digitală a UE și cum s-ar transforma euro

de: Ciprian Ioana
14 04. 2021

Într-o eră a digitalizării, și sistemele clasice financiare trebuie să se adapteze. Banca Centrală Europeană readuce în atenție discuțiile despre moneda digitală a UE.

BCE vorbește de ceva vreme despre apariția primei monede digitale la nivel european. E vorba de euro digital, iar Banca Centrală Europeană justifică graba prin accelerarea proceselo de digitale și a entităților de tip fintech, care au ajuns să câștige și mai mult din terenul instituțiilor financiare clasice.

În acest scop, a fost realizat un sondaj pentru ca BCE să afle ce cred europenii despre moneda digitală a spațiului comunitar. Ceea ce-şi doresc cel mai mult respondenţii de la un euro este confidenţialitatea (43%), securitatea (18%), uşurinţa utilizării în zona euro (11%), absenţa costurilor suplimentare (9%) şi folosirea offline (8%)”, arată concluziile BCE.

Euro, pregătiri pentru a deveni monedă digitală

BCE lucrează deja la crearea unei forme electronice de numerar care să vină în completarea bancnotelor şi monedelor. Lumea se duce masiv spre Bitcoin și alte criptomonede și atunci Banca vrea să țină pasul cu vremurile.

Un euro digital ar fi mult mai sigur decât un portofel digital sau un cont deţinut la o bancă comercială, apreciază analiştii, ceea ce sporeşte temerile că în perioade de criză cetăţenii îşi vor schimba economiile în euro digitali, afectând modelul de afaceri al sectorului financiar. Rezultatele consultării BCE arată că jumătate dintre respondenţi sunt în favoarea introducerii unui plafon privind deţinerile de viitoare monedă digitală de către rezidenţii din zona euro sau impunerea de penalizări dacă se depăşeşte un anumit plafon.

Cu alte cuvinte, să poți deține doar o anumită sumă în monede digitale. Două treimi dintre respondenţi consideră că moneda electronică trebuie oferită de intermediari din sectorul privat şi integrată în actualul sistem de plăţi, iar un sfert vor să fie oferită ca aplicaţie telefonică sau „smart card”, cumpărăturile realizându-se offline.

Discuţiile sunt în stadiu preliminar, iar lansarea unui euro digital nu este aşteptată mai devreme de 4-5 ani.

Important de spus că o monedă euro digitală nu ar înlocui numerarul, ci l-ar completa. Diferența față de Bitcoin e că o astfel de monedă ar avea în spate mersul real al economiei, nu interese și frenezie de moment.