Dispar banii? Planul Europei pentru moneda euro care privește și România

Dispar banii? Planul Europei pentru moneda euro care privește și România

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a anunțat deschiderea unui sondaj de opinie publică al BCE privind emiterea unui euro digital.

Acest lucru înseamnă că Banca Centrală Europeană are în vedere o crearea unei monede digitale a Băncii Centrale (CBDC – Central Bank Digital Coin), care va putea fi folosită la scară largă, nu doar una destinată utilizării între bănci.

Anunțul implică o schimbare mult mai profundă a modului în care funcționează finanțele, potrivit Noelle Acheson, directorul de cercetare al CoinDesk.

A fi sau a nu fi o nouă monedă digitală?

“Întrucât europenii se îndreaptă din ce în ce mai mult către digital în modul în care cheltuiesc, economisesc și investesc, ar trebui să fim pregătiți să emitem un euro digital, dacă este necesar. Sunt, de asemenea, dornică să aud părerile dvs. despre asta”, a declarat Lagarde într-un tweet care anunță studiul.

În timp ce spunea că BCE revizuiește încă posibilitatea de a emite un euro digital, președintele Băncii Centrale a spus în videoclipul încorporat în tweet-ul său:

“Tocmai am lansat o consultare publică, astfel încât consumatorii și europenii să își poată exprima preferința și să ne spună dacă ar fi fericiți să folosească un euro digital doar în modul în care folosesc o monedă sau o bancnotă euro știind că banii băncii centrale sunt disponibili și de încredere”.

Comentariile cu privire la un posibil CBDC au făcut parte dintr-o serie mai largă de reflecții asupra a ceea ce Lagarde a descris drept „un an dificil”.

Printre subiectele discutate în thread s-au numărat impactul coronavirus și modul în care a reacționat BCE, importanța examinării modului în care politica bancară ar putea combate schimbările climatice și modul în care criptomonedele s-ar potrivi mai bine alegerilor de stil de viață moderne din partea europenilor.

După cum a raportat Cointelegraph, BCE are o foaie de parcurs către un studiu CBDC mai serios în 2021. În plus, băncile centrale din întreaga lume fac pași exploratori, chiar dacă sunt prudenți, către emiterea CBDC.

Tweet-ul a inclus și un link către formularul de sondaj în care bancherul-șef a invitat europenii să-și împărtășească gândurile.

Etichete: