Care este legătura dintre implementarea 5G și atacurile cibernetice

de: Ozana Mazilu
14 09. 2021

În ultimii ani, cu precădere în perioada pandemiei, numărul amenințărilor de securitate cibernetică, în diferite industrii, dar și la nivelul întregii societăți a crescut. Iată care este pericolul implementării tehnologiei 5G.

Acest lucru s-a întâmplat inclusiv în sectorul telecomunicațiilor. Evident, pe măsură ce apar noi scenarii de utilizare în rețelele 5G, contextul devine unul care atrage tot mai mult atenția atacatorilor cibernetici, a explicat Rene Summer la evenimentul Black Sea and Balkans Security Forum 2021, care a avut loc la finalul săptămânii trecute, potrivit Economica.

Ca referință, sunt active aproximativ opt miliarde de abonamente pentru servicii mobile la nivel mondial, iar anvergura și importanța infrastructurilor de telecomunicații necesită măsuri de securitate care să corespundă contextului actual al amenințărilor cibernetice.

Ce înseamnă, mai exact, o nouă tehnologie de comuncații, infrastructuri și rețele modernizate? Înseamnă o mai bună conectivitate și latență mai redusă la internet, iar aceste lucruri cresc riscul de atacuri cibernetice.

Rene Summer, Director Government & Industry Relations la Ericsson, a abordat problema provocărilor aduse de progresul tehnologic rapid, despre implementarea tehnologiei 5G, precum și despre atacurile cibernetice.

Implementarea rețelelor 5G, pe lângă părțile pozitive evidente, presupune și creșterea riscului de atacuri cibernetice specifice noilor ecosisteme de comunicații.

Mai pe înțelesul tuturor, cu cât societatea va depinde mai mult de serviciile digitale, cu atât numărul amenințărilor cibernetice la adresa acestor servicii va crește.

Astfel, Ericsson a elaborat un ghid privind securitatea rețelelor 5G. Este necesară o strategie axată pe patru piloni-cheie: standarde, produse și procese de dezvoltare conexe, implementări de rețea și funcționarea rețelei. Toți acești patru piloni reunesc principiile de securitate a rețelelor și, prin urmare, asigură calitatea experienței utilizatorului final.

Cauzele care ar putea transforma rețelele 5G în ținte sigure pentru hackeri

Implementarea necorespunzătoare a standardelor de telecomunicații, dar și punctele slabe ale arhitecturii sistemelor ar putea reprezenta riscuri majore de securitate cibernetică pentru rețelele 5G.

Acest lucru le-ar face o potențială țintă profitabilă pentru infractorii cibernetici și adversarii statelor naționale de exploatat pentru informații valoroase.

Analiza, care își propune să identifice și să evalueze riscurile și vulnerabilitățile introduse prin adoptarea 5G, a fost publicată recent de Agenția Națională de Securitate Națională (NSA), în parteneriat cu Office of the Director of National Intelligence (ODNI), Department of Homeland Security’s (DHS) Cybersecurity și Infrastructure Security Agency (CISA).