De ce se bâlbâie Guvernul în legătură cu legea 5G: ministrul care a cerut amânarea dezbaterii

De ce se bâlbâie Guvernul în legătură cu legea 5G: ministrul care a cerut amânarea dezbaterii

Legea 5G, cea care construiește cadrul legal pentru licitația din domeniu, a trecut de Guvern și s-a cerut dezbatere de urgență în Parlament. Doar că unul dintre miniștri a cerut amânare.

Legea 5G e una extrem de important și cu cât mai repede e adoptată de Parlament cu atât mai repede se poate organiza și licitație. E, practic, legea care închide ușa în as Huawei, compania chineză acuzată că spionează prin intermediul echipamentelor sale. Nu e trecut numele companiei în mod expres, dar textul nu lasă loc de interpretări.

Guvernul a cerut procedura de urgență pe dezbateri, dat tot Guvernul s-a răzgândit. Mai exact, unul dintre membri: ministrul Economiei Claudiu Năsui.

Bâlbâiala Guvernului pe 5G

Ministrul Economiei a cerut amânarea dezbaterii din Parlament pe motiv că există anumite aspecte tehnice rămase neclarificate și că e nevoie inclusiv de notificarea Comisiei Europene pe acest subiect. Economedia a prezentat solicitarea acestuia.

Claudiu Năsui susține că a primit mesaje de atenționare atât din partea Comisiei Europene, cât și din partea operatorilor economici, referitoare la obligativitatea respectării procedurii de notificare a Proiectului de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la rețelele 5G.

Și că, pe cale de consecință, nu s-ar fi respectat parcursul normal.  Deși, e important de repetat, legea a trecut de Guvern, după cum explicam AICI. 

Declarația lui Claudiu Năsui l-a luat prin surprindere inclusiv pe premierul Cîțu, care a declarat că nu știa nimic despre asta și o să discute cu ministrul Economiei. E un semnal că la nivelul Guvernului nu prea există comunicare.

Claudiu Năsui a revenit ulterior și a spus că nu trebuei interpretat că el n-ar susține această lege, ci că e nevoie de respectarea tuturor pașilor. În plus, a spus că a avut o discuție cu premierul.

Cum a intervenit Dan Barna

Doar că declarațiile pe subiect au continuat. A intervenit și vicepremierul Dan Barna, care a insistat că n-ar fi nicio notă disonantă în interiorul Guvernului. O declarație care a avut cumva un efect altfel decât cel dorit. A alimentat speculațiile că, din contră, există ceva contre pe subiectul 5G.

Vicepremierul a afirmat că a fost vorba de o chestiune tehnică, ce ar fi fost rezolvată.

”Legea a fost iniţiată anul trecut (…) s-a analizat şi la nivel de CSAT şi, întrucât reglementarea actuală nu este cu conţinut tehnic, este legată de siguranţă naţională şi operatori, interpretarea la momentul acesta este că nu este necsară această amânare, procedura parlamentară va merge mai departe aşa cum a fost aprobată de către Guvern. Este o susţinere solidară şi aliniată a iniţiativei la nivelul Guvernului, nu este nicio notă disonantă, este o chestiune strict tehnică a Directivei”, a mai afirmat Barna.

Lege extrem de importantă

Legea, în varianta plecată de la Guvern, stabilește cadrul legal pentru organizarea licitației 5G și pentru implementarea acestei tehnologii la scară largă în România.

La nivel formal, se prevede acolo că furnizorii de comunicații vor putea utiliza în rețelele 5G numai tehnologii, echipamente și programe software de la producători autorizați în prealabil prin decizie a premierului.

Numai că această decizie se ia numai pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Adică e nevoie de aprobarea acestei instituții care, dacă va constata diverse riscuri de securitate națională, nu-și va da acordul. Era nevoie de această prevedere pentru a sublinia, indirect, că Huawei nu are ce căuta la licitație.

SUA au cerut partenerilor să nu lucreze cu Huawei la dezvoltarea rețelelor 5G din cauza unor legături cu Guvernul de la Beijing. Concret, americanii susțin că Huawei spionează în favoarea autorităților chineze prin intermediul echipamentelor sale. Din acest motiv, ar fi probleme legate de securitatea națională.