Care e realitatea din spatele scandalului facturilor uriașe la energie: ce se întâmplă cu importurile de gaze

de: Mădălina Bahrim
26 10. 2021

Au apărut noi date cu privire la situația gazelor care ajung în țara noastră. Se pare că importurile au crescut cu 56% în primele opt luni, iar producția s-a majorat cu 1,8%.

Institutul Național de Statistică (INS) tocmai a publicat noi date referitoare la situația gazelor naturale din România, în contextul în care țara noastră, la fel ca întreaga regiune europeană, traversează o criză energetică de proporții, cu facturi explozive la energia electrică și gazul natural.

Potrivit statisticii oficiale, în primele opt luni din anul curent, țara noastră a importat o cantitate de gaze naturale utilizabile de 1,908 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 56% (684.600 tep). Vorbim despre o cantitate mai mare decât cea importată în perioada similară a anului trecut.

De asemenea, față de perioada de referință din 2020, a crescut și producția de gaze naturale la nivel intern. Conform datelor furnizate de INS, producţia internă de gaze naturale a fost, în perioada menţionată, de 4,832 milioane tep. Astfel, în 2021, prin comparație cu anul anterior, creșterea producției este de 1,8% (87.100 tep).

Ce se așteaptă de acum încolo

În privința estimărilor pentru anul curent, specialiștii se așteaptă ca producţie de gaze să ajungă la 7,4 milioane tep, ceea ce ar însemna o creştere cu 1,5% față de anul trecut. De asemenea, sunt așteptate importuri de 2,32 milioane tep anul acesta, cu 38% faţă de 2020.

Avem estimări conturate și pentru anul 2022, de la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză. Instituția prognozează o producţie de 7,475 milioane tep (plus 1%) şi importuri de 2,795 milioane tep (plus 20,5%).

Conform rapoartelor de la finele lunii septembrie, depozitele de gaze naturale la nivelul întregii Europe erau cu 20% sub media sezonieră.

Dincolo de depozitele reduse, meteorologii estimează că Europa se va confrunta cu o iarnă foarte dificilă.

Europa a fost lovită de o creștere explozivă a prețurilor la energie, pe măsură ce economiile au ieșit din pandemie. Această nouă realitate a sporit cererea pe piața cu pricina, în timp ce oferta nu a putut să facă față cererii de pe piață.