Soluția minune pe care trebuie să o știe orice român: facturi mai mici la energie electrică și gaze naturale, la iarnă

Soluția minune pe care trebuie să o știe orice român: facturi mai mici la energie electrică și gaze naturale, la iarnă

Pentru prima oară în istoria post-decembristă, statul român a decis să ajute cu subvenții mare masă a consumatorilor de energie electrică și gaze naturale din România. Dacă îți dorești însă facturi mai mici la gaz și curent, trebuie să fii atent la un lucru.

Prețurile la gaze naturale și energie electrică au explodat în 2021, iar greul abia acum începe, în sezonul rece. După ce că va crește consumul pentru mulți dintre noi, va continua și valul de scumpiri început pe timpul verii. Situația este una foarte complicată, iar de plafonarea prețului la gaz și curent nici nu încape vorba, cel puțin nu în România.

Statul român îți plătește o parte din facturi, dacă faci asta

Niciodată nu a fost mai important decât acum să stai cu ochii contoarele de gaze naturale și energie electrică pe care le ai în casă sau la ușă. Statul român te ajută cu facturile la energie, dar doar până la anumite praguri. Dacă vrei să faci o analogie cu raționalizarea de pe vremea lui Ceaușescu, nu ești departe. Practic, se merge de la premisa că, în cazul în care consumul îți depășește anumite valori, ești burghez și nu mai ai nevoie de subvenții sau alte forme de ajutor financiar.

Lucrurile sunt simple și nu necesită niciun fel de intervenție din partea ta, niciun formular completat, niciun dosar cu șină, nici măcar un telefon la vreo autoritate. Important este să nu depășești pragurile stabilite de autoritățile române pentru a te bucura de facturi mai mici.

În perioada noiembrie 2021 – martie 2022, statul compensează facturile la energie electrică ale românilor cu 21 de bani/kWh, direct pe factură, cu condiția să nu depășești 20 kWh pe lună sau un total de 1000 kWh pe întreaga perioadă de cinci luni. Partea bună este că, dacă ai depășit acel prag, te vei bucura totuși de subvenție, dar doar pe primii 1000 kWh consumați. Peste, vei fi tarifat la preț întreg.

În cazul gazelor naturale, reducerea este și mai mare, de 25%. Din nou, nu este necesară urmarea niciunei proceduri. Vezi reducerea direct pe factură, cu o singură condiție. Nu trebuie să depășești 960 de metri cubi consumați, pe întreaga perioadă de cinci luni, din noiembrie în martie sau 192 mc/lună. Ca un detaliu stupid, la gaz, trebuie să fii și mai atent la contor, pentru că îți afișează consumul în metri cubi, în timp ce pe factură îl vezi detaliat în kWh.

În final, dacă vreți să profiți de ajutorul de la stat pe perioada iernii, stai cu ochii pe contor. Vei avea mult de câștigat.

Citește și: