Capitala nu mai e ce-a fost: orașul de provincie care vine tare din spate și ne arată că se poate

de: Mădălina Bahrim
27 10. 2021

Problema calității aerului este una acută în România. Autoritățile locale întreprind prea puține măsuri pentru a combate acest fenomen, iar efectele pot fi devastatoare pentru sănătatea fiecăruia dintre noi. O spune chiar ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos. Totuși, oficialul afirmă că există în România un oraș care face imposibilul și ne dă tuturor un exemplu. Este vorba despre Cluj-Napoca.

Administrația locală din Cluj-Napoca, condusă de edilul Emil Boc, reprezintă un adevărat exemplu de bună practică în combaterea poluării și îmbunătățirii calității aerului respirat de cetățeni.

Acest oraș demonstrează că se poate, acolo unde există voință

„Ieri (luni – n. r.) am avut o videoconferință cu primarii orașelor mari, în cadrul căreia am discutat despre realizările pe acest subiect, cu scopul de a aplica bunele practici în mai multe regiuni în vederea reducerii emisiilor CO2. Regret că în cele mai multe orașe din țară primarii au implementat prea puține măsuri pentru a reduce nivelul de poluare a aerului.

Dar există și exemple de urmat. La Cluj-Napoca, primarul Emil Boc a aplicat mai multe măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului din oraș: reducerea numărului de benzi de circulație din zona centrală și înlocuirea acestora cu linii de transport în comun sau pistă de biciclete, achiziția de mijloace de transport public electrice, reducerea cu 50% a taxelor pentru clădirile verzi, peste 200 de hectare de parcuri care sunt în diverse faze de finanțare și realizare.

Deși Bucureștiul este unul dintre marile orașe în care s-au introdus mai puține măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului, sunt convins că municipalitatea va acționa cât mai curând pentru remedierea situației. Dacă nu va face acest lucru, România – și implicit Capitala – nu va putea evita sancțiunile Comisiei Europene”, a notat oficialul.

Totuși, ministrul spune că, față de situația din ultimii ani, am evoluat în privința calității aerului din marile orașe, însă evoluția aceasta e departe de a fi suficient de mare cât să ne fie de un real folos.

„În ultimii ani s-au întâmplat progrese în această privință, dar nu putem fi mulțumiți. Odată cu începerea sezonului rece, calitatea aerului se înrăutățește semnificativ în orașele mari. Din cauza sistemelor proprii de termoficare, crește în aer numărul particulelor în suspensie. Calitatea aerului este afectată și de parcul auto învechit, dar și de creșterea emisiilor CO2 a autovehiculelor care nu sunt prietenoase cu mediul”, a mai precizat Barna Tanczos.