Capitala a luat fața clujenilor. Aici e hub-ul dezvoltării tech

de: Mădălina Bahrim
14 07. 2021

Bucureștiul și Clujul se bat de ani buni pentru titlul de hub al dezvoltării în zona tech din România. Totuși, cele mai recente date din piață arată faptul că nucleul start-up-urilor tech se află în Capitală.

Potrivit datelor unui studiu inițiat de Romanian Tech Startups Association (ROTSA), Capitala domină topul românesc al celor mai prospere ecosisteme de start-up-uri de tehnologie.

Deși unele păreri avizate indică faptul că hub-ul de dezvoltare pe zona tech ar fi în Cluj, iată că municipiul București este mult mai puternic decât județul care oferă, de asemenea, perspective extrem de bune de dezvoltare în această direcție.

Timiș și Bihor, în topul românesc al celor mai prospere ecosisteme de startup-uri de tehnologie

Studiul „Impactul COVID19 asupra Start-up-urilor de tehnologie din România” arată că titlul de hub al dezvoltării pe zona tech îi revine clar Bucureștiului, dar clasamentul e complet de Cluj, Timiș și Bihor.

Studiul face și o analiză a evoluției start-up-urilor pe zona tech, din țara noastră. Conform experților care au adunat date din piață, le-au analizat și comparat, se pare că 2017 a fost anul de vârf în zona tech românească. În acel an, numărul de noi start-up-uri apărute pe piață aproape s-a triplat față de cel înregistrat cu doar un an în urmă.

Din nefericire, anul 2020 nu a fost nici pe departe la fel de bun. Conform analizei, aproximativ 70% dintre start-up-urile de tehnologie românești au fost afectate de COVID19.

Studiul indică și nivelul de profitabilitate al unui start-up românesc din zona tehnologiei. Dacă analizăm datele, putem observa că afacerile din acest domeniu sunt cu adevărat bănoase pentru antreprenori, încă din primii ani de activitate.

„Profilul start-up-urilor de tehnologie din România este: organizație înregistrată local, activă pe piață de mai puțin de 4 ani, cu mai puțin de 4 angajați și o cifra de afaceri de aproximativ 150.000 de euro pe an” – arată cercetarea inițiată de Romanian Tech Startups Association în parteneriat cu peste 130 de actori ai ecosistemului național de start-up-uri.

Analiza mai indică faptul că start-up-urile cu cel mai mare număr de angajați sunt cele din categoriile fintech (35,2%), automatizare (35,2%) și marketing (14,2%). De asemenea, start-up-urile cu cele mai mari venituri se regăsesc în aceleași categorii: automatizare (38,1%), fintech (31,8%) și marketing (12,1%).

Principala provocare a start-up-urilor de tehnologie este nevoia de finanțare pentru susținerea operațiunilor și extindere. Principala sursă de finanțare a start-up-urilor de tehnologie este autofinanțarea, în timp ce 36% dintre acestea au realizat strângere de fonduri private (Business Angels 23%, VC 9%, Equity Crowdfunding 4%).