Când se schimbă ora și de ce România poate renunța deja la ora de vară
Probabil că duminică vom fi mai mofturoși când ne vom savura cafeaua de dimineață, pentru că, în noaptea de 27 spre 28 martie, ceasurile se dau cu o oră înainte. România trece la ora de vară.
Ceasul se dă înainte cu o oră şi ora 3:00 va deveni ora 4:00.
Dacă în fiecare an această schimbare de fus orar avea un impact psihologic negativ pentru oameni, iar experții susțineau că e nevoie de două sau chiar trei săptămâni pentru ca organismul să adopte noul ritm de viață, acum situația poate fi mult mai delicată.
În contextul pandemiei de coronavirus, modificarea fusului orar poate aduce un factor de stres suplimentar pentru psihicul oamenilor care deja au suficiente probleme legate de criza sanitară, de îndoielile, frustrările, temerile și incertitudinile acestei situații pe care o traversăm cu toții, de mai bine de un an.
Tocmai din cauza impactului negativ asupra sănătății oamenilor, țările europene pot alege un singur fus orar.
UE a decis: Țările europene trebuie să își aleagă un fus orar
În 2019, eurodeputații au votat în favoarea renunțării la practica de ajustare a ceasurilor cu o oră în primăvară și toamnă începând cu 2021.
Țările europene care decid să mențină permanent ora de vară vor efectua ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021. Cele care preferă să rămână la ora standard (ora de iarnă) își vor putea schimba ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021.
Țara noastră, la fel ca și celeltate state europene, trebuia să notifice Bruxelles-ul cu privire la decizia luată. Totuși, procesul a fost amânat în contextul complicat al pandemiei cu noul coronavirus şi va fi reluat cel mai devreme în 2022.
Cum să diminuezi impactul negativ asupra organismului
Experții recomandă ca, pentru a reduce impactul psihologic negativ, în perioada următoare să încerci să ai o alimentație cât mai bogată în nutrienți, să consumi cât mai multe fructe și legume proaspete, alimente neprocesate, să te hidratezi corespunzător și să încerci să faci mișcare.
E demonstrat științific faptul că sportul reduce din stres, prin eliberarea în creier a unor hormoni responsabili de starea de bine și de fericire.
De asemenea, e indicat să respecți orele de somn, să ai o rutină de odihnă noctură netulburată și, de preferat, care să respecte acele cel puțin 7-8 ore de somn pentru un adult.