30 aug. 2018 | 17:00

Ora de vară este cu adevărat în pericol: câți europeni cer eliminarea

ACTUALITATE
Ora de vară este cu adevărat în pericol: câți europeni cer eliminarea

La începutul lunii iulie, Comisia Europeană a lansat online o consultare publică în care puteai să votezi dacă ești sau nu de acord cu eliminarea orei de vară. Acum, avem primele informații pe acest subiect.

Sesiunea în care puteai să votezi s-a încheiat pe 16 august, iar, potrivit cotidianului german Westfalenpost, aproximativ 80% din respondenți au declarat că susțin eliminarea acesteia.

Comisia Europeană nu a vrut să comenteze până la dezvăluirea rezultatelor finale, dar a precizat că la sondaj au participat 4,6 milioane de cetățeni din UE.

Ideea orei de vară îi aparține omului de știință Benjamin Franklin și a fost propusă în secolul al XVIII-lea. Principalul motiv al implementării a fost acela de a economisi energie. Totodată, aceasta a apărut și ca o necesitate în timpul războaielor. Primele țări care au adoptat ora de vară au fost Germania și Austro-Ungaria, în 1916. În România, ora de vară a fost introdusă în 1917.

De atunci și până acum, lucrurile s-au schimbat, iar oamenii au ajuns să considere că aceasta și-a pierdut utilitatea. Majoritatea oamenilor cred că datul ceasului înainte și înapoi, de două ori de an, este enervant și că obiceiul tulbură nejustificat somnul.

De asemenea, susținătorii acesteia mai spun că nici nu și-a îndeplinit scopul principal de a economisi energia, prin urmare, ar fi timpul să dispară.

Lituania a fost prima țară care și-a exprimat cererea de eliminare a orei de vară, în luna decembrie a anului trecut. Mișcarea acesteia a determinat Parlamentul European să voteze o rezoluție pentru eliminarea sa – votată de parlamentarii europeni cu 384 voturi pentru și 153 împotrivă. Tot în acea perioadă, Comisia Europeană trebuia să analizeze situația și, dacă considera necesar, să modifice sistemul. După această etapă a apărut consultarea publică, iar de aici știi povestea.

După cum arată primele informații, ora de vară chiar se află în pericol și nu rămâne decât să așteptăm rezultatele finale ale Comisiei Europene.