Când începe școala în România, ”dacă lucrurile rămân așa cum sunt”, conform lui Cîțu
Noul Guvern și-a făcut o prioritate din aducerea copiilor înapoi în băncile școlii, iar Florin Cîțu a făcut o nouă estimare pe care marginea acestui subiect.
De aproximativ o lună, ministrul Educației și-a manifestat optimismul că al doilea semestru școlar din 2020/2021 va începe cu copiii în clase și profesorii la catedre. Acum, data de 8 februarie a fost vehiculată și de premierul României, Florin Cîțu, cu condiția că ”lucrurile rămân așa cum sunt”, în ceea ce privește numărul de cazuri depistate zilnic.
Este important de reținut că, până pe 2 februarie, când se va lua o decizie definitivă, Cîți este conștient că situația epidemiologică din teritoriul țării poate suferi modificări.
”Decizia se va lua pe 2 februarie. Şi noi ne uităm, zilnic primesc de la domnul Arafat statisticile şi analize şi în detaliu şi ne uităm exact să vedem cum evoluează pandemia. Este un alt lucru important pentru că noi toţi ne axăm acum pe campania de vaccinare, ceea ce e important să comunicăm, dar trebuie să nu uităm că, încă, în România există o pandemie şi la nivel global.
Trebuie să păstrăm măsurile de restricţie, trebuie să purtăm mască, distanţarea socială şi toate celelalte măsuri care au dat rezultate până astăzi. Monitorizăm clar, zilnic, situaţia.
Dacă lucrurile rămân aşa cum sunt, este clar că vom începe pe 8 februarie cu acele condiţii pe care le-a anunţat domnul preşedinte când a enunţat că vom deschide şcolile pe 8 februarie”, a declarat Florin Cîţu, marţi, la Europa FM, întrebat dacă este „cale de întoarcere” în privinţa deciziei privind redeschiderea şcolilor începând cu data de 8 februarie.
Șeful guvernului a insistat și pe faptul că, în final, totul depinde de conformarea românilor restricțiile impuse de autorități. Cu cât suntem mai precauți, scade numărul de cazuri de Covid-19, scade incidența la 14 zile, iar copiii vor avea de câștigat. Vaccinarea este de asemenea un criteriu important. „Vreau să deschidem şcolile pe 8 februarie, este important să deschidem şcolile pe 8 februarie, aş vrea să deschid toată economia, nu numai şcolile, dar depindem, bineînţeles, de cum evoluează pandemia.
Şi ca să deschidem şcolile, să deschidem economia, trebuie să ne vaccinăm şi trebuie să păstrăm aceste măsuri de restricţie, este simplu. Mască, dezinfectant şi să ne vaccinăm. Dacă facem aceste lucruri, veţi vedea că vom deschide economia cât mai curând”, a afirmat Cîţu, potrivit Agerpres.
În ceea ce privește sistemul în care se vor redeschide școlile, din nou, discutăm de scenariul verde – incidență sub 1,5, galben – incidență sub 3 și roșu – incidență peste 3. În funcție de scenariul localității, elevii vor reveni în clase conform sistemului de mai jos:
- În localitățile din scenariul verde – toate școlile se redeschid fizic.
- În localitățile din scenariul galben – vor merge fizic la ore copiii de grădiniță, cei din ciclul primar și cei din anii terminali, adică din clasele a VIII-a și a XII-a. Ceilalți vor face în continuare ore online.
- În localitățile din scenariul roșu – vor merge o vreme la cursuri copiii de grădiniță și cei din ciclul primar, iar ceilalți fac ore online.
- Dacă rata de infectare trece de 6, localitatea se carantinează și se închid toate școlile.