Camera video care ar trebui să te țină în siguranță te poate „vinde” hackerilor

de: Răzvan Băltărețu
07 02. 2021

Pe cât de utile sunt gadgeturile smart pentru casă, pe atât de periculoase pot fi cele insuficient securizate, așa cum e cazul cu o cameră LifeShield.

În timp ce telefoanele și computerele sunt destul de des actualizate, astfel încât să nu fie vulnerabile în fața atacatorilor cibernetici, nu același e cazul cu dispozitivele smart, în general cele ieftine de la companii fără istoric în domeniu. Specialiști în securitate cibernetic au atras constant atenția asupra pericolelor.

Camera de supraveghere LifeShield e, totuși, un model foarte popular și vândut la un preț convenabil. E folosit pentru monitorizarea video a proprietăților, dar nu numai, iar popularitatea îl transformă într-o țintă perfectă.

O cercetare derulată de Bitdefender a scos la iveală numeroase carențe de securitate. Acestea ar permite unui atacator aflat la fața locului să obțină datele de acces din cloud pentru fiecare dispozitiv vulnerabil, dar și să obțină controlul acestuia. Totodată, poate monitoriza fluxul de date audio și video din rețeaua locală.

Atacurile sunt mai eficiente în rețele precum cele din magazine mici sau din locuințe comune în care trăiesc mai multe familii întrucât permit unei persoane conectate la aceeași rețea Wi-Fi să spioneze conversațiile purtate în preajma dispozitivului vulnerabil.

Cu sau fără această cameră în casă, cum te asiguri că nu devii o victimă a atacatorilor?

Înainte de a cumpăra orice dispozitiv smart pentru casă caută opiniile altor utilizatori legate de modul în care funcționează. Verifică frecvența cu care producătorul trimite actualizări și reputația acestuia legată de securitate informatică. Nu strică și să verifici dacă are ceva istoric pozitiv când vine vorba de securizarea dispozitivelor.

Apoi, oricând e posibil, actualizează dispozitivele inteligente cu cea mai recentă versiune a sistemului de operare. Și asigură-te că toate dispozitivele au parole complexe sau că au fost schimbate cele inițiale. Nu strică, ba chiar e recomandat, să utilizezi o soluție de securitate destinată protecției echipamentelor smart.

Estimările experților arată că peste 45 de miliarde de camere vor fi active până în 2022. O mare parte dintre acestea vor fi camere smart. De mai mulți ani însă, specialiștii în securitate informatică au avertizat constant atât producătorii, cât și utilizatorii acestora, despre numeroasele pericole la care se expun când atacatorii le controlează de la distanță: să supravegheze utilizatorii oricând în intimitatea căminului sau să compromită rețelele de acasă și chiar infrastructura globală ce permite funcționarea internetului.

Circa 95% din vulnerabilitățile detectate în dispozitive smart sunt legate de firmware, conform unei cercetări Bitdefender. Apoi, 42% dintre toate erorile de securitate asociate firmware-ului implică restricționarea accesului la servicii, ceea ce înseamnă că dispozitivul devine nefuncțional permanent sau temporar.