Bula Bitcoin nu există. Dar va exista?

de: Mircea Adrian
24 11. 2021

Bula despre care avertizează unele voci că va apărea în cazul Bitcoin, împingând criptomoneda să facă un mare și răsunător poc, nu are cine știe ce șanse să facă ochi, iar cel mai important motiv ar fi că nu avem de-a face un activ financiar al cărui preț crește în mod disproporționat și anormal.

Însăși evoluția din ultimii ani a criptomonedei lasă din ce în ce mai mult să se înțeleagă că este loc de o creștere și mai mare, dincolo de maximul ei istoric. Spre deosebire de valutele clasice, nu vor exista niciodată mai mult de 21 de milioane de unități Bitcoin în întreaga lume, iar ceea ce face, mai ales, un proiect precum Bitcoin să atingă cote foarte înalte, este că deschide calea către noi inovații, în contextul în care pentru a tranzacționa criptomonede nu te împiedici de granițe, iar comisioanele sunt neglijabile.

Știu, există și cripto-țepe, dar trebuie să conștientizăm că universul criptomonedelor este încă în fragedă pruncie, iar lipsa unei reglementări clare îi poate costa scump pe naivii care caută îmbogățirea peste noapte. Însă Bitcoin face parte din categoria criptomonedelor care i-au convins deja pe mulți sceptici. Mai ales pe cei care încă suspină la gândul că nu au cumpărat pe vremea când nu valora mare lucru, căci ultima dată când am verificat, Bitcoinul era cotat la 52 000 euro. Iar la cât de mulți bani continuă să curgă în lumea criptomonedelor, înseamnă că cererea este departe de a deveni o problemă.

Pe lângă faptul că piața cripto-monedelor este încă mult prea mică pentru a pica, spre deosebire de piețele financiare clasice, chiar și minatul de Bitcoin este o investiție în sine, căci îi stimulează pe cei ce dețin astfel de ferme să sprijine activ rețeaua, devenind parte a ecosistemului. Bineînțeles, mai ales în speranța că prețul criptomonedelor lor dragi va crește în timp, cât să le aducă un profit frumușel. Chestiunea e că această activitate nu este doar una minuțioasă, ci și costisitoare, iar de cele mai multe ori nu dă roadele mult visate.

Cine nu are Bitcoin să cumpere?

Având în vedere că prețul Bitcoin este strâns legat de utilitatea sa, cu cât mai mulți oameni încep să folosească cea mai populară criptomonedă a momentului, iar valoarea ei crește, în mod firesc la fel se va întâmpla și cu cererea.

Se observă un interes din ce în ce mai mare pentru criptomonede și beneficiile lor mai ales în Asia, Africa și America de Sud. Surprinzător? Cert este că cetățenii Statelor Unite ale Americii, capitala mondială a Bitcoin, nu sunt la fel de porniți să utilizeze intens criptomonede în viitorul apropiat. De fapt, nicio țară puternic industrializată din Europa, Australia și America de Nord nu este. Cum ar veni, țările mai bogate.

La capătul opus, Nigeria, cea mai mare economie a Africii, este campioană din punctul de vedere al interesului pentru criptomonede. În 2020, un sondaj a scos la iveală că unul din trei respondenți a folosit sau deținut un tip de criptomonedă în acel an. 32%! Trendul crescător ar fi dat de cultură și circumstanțe, unul dintre cei mai importanți factori fiind sărăcia de pe urma căreia suferă 87 de milioane din cei 200 de milioane de nigerieni. Tranzacțiile crypto sunt ieftine, iar un telefon este mai mult decât suficient pentru a primi și trimite bani. Apoi, mai e și inflația mare, care este la ordinea zilei în Nigeria. Valutele crypto precum Bitcoin, al căror număr este finit, au picat cum nu se poate mai bine, deoarece joacă rolul unei bariere ridicate împotriva acesteia.

Când mai sus, când mai jos. Dar tot mai mulți

Numărul utilizatorilor de criptomonede este în continuă creștere, iar valoarea capitalul de piață pentru criptomonede a crescut atât de rapid în ultimii ani, încât se preconizează că va ajunge la 10 trilioane de doalri până în anul 2025. Ca să vă faceți o idee despre cât de rapid crește aceasta, gândiți-vă că în anul 2016 aceasta era de (doar) 17 miliarde de dolari. Și da, prețul unei cripto-monede, ca orice tehnologie aflată în stadiu incipient, poate crește și scădea vertiginos, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne alarmăm. Istoria ne-a învățat că același lucru se poate întâmpla oricând cu prețul petrolului sau al acțiunilor unor mari companii.

Ultimele calcule au arătat există deja peste 300 de milioane de utilizatori de criptomonede pe întreg globul. În medie, asta ar însemna că aproximativ 4% din cetățenii fiecărei țări dețin criptomonede, plus cele 18 000 de firme care acceptă deja criptomonede ca formă de plată. Tot statistic vorbind, s-a constatat că trei din cinci în utilizatori de criptomonede sunt bărbați, însă indiferent de țara și mediul din care provin aceștia, cel mai adesea ei ar fi tineri și educați.

Pe cale de consecință, marile instituții financiare ale lumii au ajuns să îi vadă potențialul. Nume mari, precum JPMorgan Chase & Co și Goldman Sachs Group Inc., au demarat de mult proiecte proprii similare, iar dacă nici ăsta nu este un semn că Bitcoin face ceva bine, înseamnă că îți iei informațiile de la colțul străzii. Este logic să presupunem că valoarea criptomonedelor va crește exponențial, fie numai pentru că pot fi utilizate oriunde pe glob, instantaneu, ceea ce le face extrem de atrăgătoare pentru cei ce caută o alternativă semnificativ mai bună la valutele convenționale.

În concluzie, nu vă grăbiți să judecați criptomonede deja consacrate, precum Bitcoin sau Ethereum, fără să știți și pe ce se bazează ele. De fapt, întregul univers al criptomonedelor, așa cum este el acum, la început de drum. Cum spuneam și mai devreme, ele se comportă exact ca orice altă valută convențională. Prețul lor poate să crească, dar să și scadă, iar asta trebuie să ne intre bine în cap când încercăm să le prezicem viitorul. A, și am face bine să căscăm bine ochii când răsare una nouă pe piață. Aviz amatorilor care speră că vor da lovitura, fără a avea habar în ce își toarnă sacii cu bani.