Bugetarii, imuni la pandemie: de ce este senzațional să lucrezi la stat, în România

de: Alexandru Puiu
23 01. 2021

Ai auzit vreodată zicala ”vremea trece, leafa merge”? Nicăieri nu este mai adevărată decât în cazul bugetarilor români și niciodată nu a fost mai evidentă decât în pandemie.

Anul 2020 a fost unul infernal pentru un număr incredibil de mare de domenii, începând cu HoReCa și terminând cu industria evenimentelor. De cele mai multe ori, a fost imposibil să supraviețuiești. Oameni cu o experiență de câteva decenii în bucătărie s-au apucat de taximetrie, ospătari pricepuți au devenit curieri, iar cei mai mulți au ajuns să trăiască din nou cu mama și tata pentru că nu și-au mai permis chiria.

Știi care au fost printre singurii care nu s-au aflat în această situație de multe ori disperată? Bugetarii. Bugetarii nu au simțit criza, în timp ce milioane de oameni din sectorul privat abia au supraviețuit.

„2020 a fost un an în care cuvântul de ordine a fost supravieţuirea”, a declarat pentru Adevărul consultantul economic Adrian Negrescu, referindu-se la problemele inerente pe care le-a generat pandemia în piaţa muncii.

În contextul în care criza sanitară a afectat masiv întreaga planetă, foarte mulți români s-au întors acasă, fără să mai producă niciun ban în țară, pentru că nu aveau cum sau unde. „Am avut peste 1 milion de români care s-au întors din Occident, pe fondul pandemiei şi, din economii, din ce au strâns în ultimii ani, au încercat să reziste.”, este de părere consultantul economic.

”Mulţi au reuşit să plece înapoi, însă alţii şi acum, după aproape un an de pandemie, trăiesc la limita subzistenţei.   Unii şi-au găsit locuri de muncă în ţară, prea puţini însă, alţii se gândesc cu speranţă la 2021, să se întoarcă la muncă afară. Pentru restul românilor, cei care lucrează în mediul privat au trăit cu spaima zilei de mâine. Mulţi au rămas fără joburi, alţii au trăit din şomajul tehnic asigurat de stat. Pentru bugetari, 2020 a fost un an bun, pentru că n-au simţit criza, fiind protejaţi de politicieni, în contextul anului electoral”, a adăugat Adrian Negrescu.

În ceea ce privește 2021, problemele nu vor face decât să se acutizeze. În mediul privat se va pune accent pe eficiență și reducere a costurilor, în timp ce bugetarii vor începe să aibă un pic emoții. Se discută de mult timp de restructurarea aparatului public și înghețarea salariilor, iar acum chiar se va întâmpla acest lucru, într-un an în care salariile bugetarilor și pensiile vor depăși ca nivel încasările preconizate din taxe și impozite.