Ce se întâmplă cu salariile în 2021: vestea pe care o așteptau toți bugetarii și demnitarii

Ce se întâmplă cu salariile în 2021: vestea pe care o așteptau toți bugetarii și demnitarii

În ultimele săptămâni au existat multe speculații legate de salariile bugetarilor în 2021. PSD a activat aparatul propagandistic, iar PNL a intrat agresiv în defensivă.

Ministrul Economiei a detaliat aseară, într-o intervenție la Antena 3, mai multe particularități legat de programul de guvernare pentru 2021. În contextul în care liderii PSD au afirmat cu mâna pe inimă că guvernul Orban va micșora sau stagna salariile la bugetari, acest punct a fost primul pe ordinea de zi. Nu a ajutat nici faptul că economistul șef al BNR, Valentin Lazea, a recomandat tăierea salariului bugetarilor cu 20% în 2021.

„Am citit afirmaţia domnului economist. Este părerea dânsului. Este un scenariu la care dânsul s-a gândit. Nu cred că aţi văzut în programul de guvernare al Partidului Naţional Liberal că vorbim de tăieri de salarii în sectorul bugetar. Deci nu vorbim despre aşa ceva. Vorbim eventual de îngheţarea, şi cred că cu certitudine, a salariilor demnitarilor. Asta se va întâmpla cu certitudine, cum s-a întâmplat la 1 ianuarie 2020: salariile demnitarilor nu au crescut”, a spus Popescu. citat de Agerpres.

Pe un ton similar și cu argumente în aceeași direcție, a făcut declarații și ministrul Agriculturii. „Nici eu nu cred că este fezabilă o asemenea soluţie. Sigur, orice analist are dreptul la o opinie. Probabil se bazează pe nişte date la care dânsul are acces, dar nicio clipă în Guvern sau în Partidul Naţional Liberal nu s-a vorbit despre acest lucru”, a precizat Adrian Oros.

Pentru că era clar că PSD-ul s-a aruncat la mai multe tentative de manipulare în masă pe marginea salariilor, pentru a câștiga voturi la parlamentare, până și vicepremierul Raluca Turcan a adresat problema salariilor la bugetari pe 2021.

„Eu nu am ştiinţă de declanşarea unui proces în care tăiem salariile bugetarilor, dar această ştire îmi sună cunoscută, ca fiind din manualul de propagandă pesedistă, care, din nefericire, după ce au jefuit o ţară întreagă trei ani de zile, cu trei guverne, acum vin şi încearcă să culeagă voturi. Cum? Blocând acţiunile guvernamentale, dând tot felul de mesaje controversate chiar şi în materie de sănătate publică şi dezinformând. Este vechea propagandă comunistă, de manipulare prin dezinformare, nimic nou”, a declarat Turcan joi seara la Realitatea Plus.

Ca referință, argumentele economistului de la BNR au venit în contextul statisticilor care au ajuns online în urmă cu aproximativ o săptămână. Atunci am aflat că salariile bugetarilor vor fi în 2021 cu aproximativ 45% mai mari decât în mediul privat, pentru oameni cu aceeași pregătire, pe același volum de muncă.

„O soluţie ar putea fi, de exemplu, săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului. Măcar aşa s-ar ajunge spre un cvasiechilibru între salariile bugetare şi salariile din mediul privat. Iarăşi, o soluţie ar fi din nou o intrare în sectorul bugetar la şapte ieşiri, cum s-a mai aplicat în trecut şi se mai pot imagina”, a explicat Valentin Lazea de la BNR.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: