Bolile pe care le poate trata tehnica prin care s-a creat vaccinul anti Covid

de: Ozana Mazilu
28 06. 2021

CRISPR este o tehnologie care poate fi utilizată pentru editarea genelor și, ca atare, va schimba probabil lumea. Esența CRISPR este simplă: este o modalitate de a găsi o anumită cantitate de ADN în interiorul unei celule. După aceea, următorul pas în editarea genei CRISPR este, de obicei, modificarea acelei bucăți de ADN. Acest lucru poate trata bolile considerate incurabile.

Editarea genetică prin tehnica CRISPR promite deja să lupte împotriva bolilor care au fost considerate odată inatacabile. Conform NPR, cercetătorii au publicat rezultate care arată că poți injecta CRISPR-Cas9 în sânge pentru a face modificări, deschizând ușa utilizării editării genelor pentru tratarea multor boli frecvente.

Bolile incurabile pot fi tratate în viitor

Tratamentul experimental a abordat o boală genetică rară, transtiretina amiloidoză. Oamenii de știință au injectat voluntari cu nanoparticule prin metoda CRISPR, care au fost absorbite de ficatul pacienților. Astfel, ei au editat o genă din organ pentru a dezactiva producția unei proteine ​​dăunătoare. Nivelurile proteinei au scăzut în câteva săptămâni de la injectare, salvând pacienții de o boală care poate distruge rapid nervii și alte țesuturi din corpul lor.

Testul a implicat doar șase persoane, iar echipa de cercetare trebuie încă să efectueze studii pe termen lung, pentru a verifica posibilele efecte negative. Dacă această metodă se dovedește viabilă la scară largă, ar putea fi utilizată însă pentru tratarea bolilor în cazul în care tehnicile CRISPR existente nu sunt practice. Acestea variază de la Alzheimer până la bolile de inimă.

Totuși, există câteva considerații etice. Unii sunt deja precauți cu privire la potențialul de abuz al tehnicii medicale CRISPR pentru „crearea de bebeluși” și alte scopuri mai puțin altruiste. Această tehnică ar face mult mai ușoară efectuarea unor modificări dubioase. Dacă este utilizată corect, însă, această nouă metodă CRISPR ar putea evita sau preveni suferințele produse de boli care au fost considerate odată netratabile.

Editarea ADN-ului embrionilor umani ne-ar putea proteja de viitoarele pandemii

Produse de succes de la Hollywood, cum ar fi X-men, Gattaca sau Jurassic World, au explorat conceptul interesant de „editare a genomului” – o tehnică biomoleculară care poate modifica ADN-ul spermei, ovulelor sau embrionilor. Astfel, dacă elimini o genă care cauzează o anumită boală la un embrion, bebelușul nu numai că va fi eliberat de boală la naștere, dar și descendenții săi.

Cu toate acestea, tehnica este controversată – nu putem fi siguri cum se va dezvolta un copil cu un genom modificat de-a lungul vieții. Dar odată cu pandemia COVID-19 care arată cât de vulnerabile sunt ființele umane la boli, oare e timpul să ne gândim să o concretizăm?

Acum există dovezi că tehnica funcționează – în 2018, omul de știință chinez He Jiankui a susținut că primii bebeluși editați genetic s-au născut într-adevăr – ceea ce a provocat un șoc universal, critică și intriga comunității științifice.