Bancherii desfac șampania. De-abia acum pot spune că au depășit criza financiară din 2008

de: Mădălina Bahrim
29 09. 2021

Anul 2021 a fost unul dificil pentru multe companii, însă băncile s-au descurcat mai bine decât s-ar fi așteptat oricine. Rapoartele financiare indică faptul că bancherii pot desface șampania.

Nivelul creditării băncilor din România înregistrează cel mai bun an de după criza financiară din 2008-2009, arată cele mai recente date care analizează evoluția sectorului bancar din țara noastră.

Vorbim despre un nivel al creditării de aproape 13% în august.

Ce au câștigat, de fapt, bancherii

Creditul acordat populației a crescut cu 9% an la an în august, la 160,9 miliarde de lei. Avansul față de iulie este de 1,2% sau circa 1,8 miliarde de lei, în ușoară scădere față de cel din luna precedentă (de 1,4%). Componenta în lei a avansat cu 14,6% față de august 2020, arată calculele Profit.ro pe baza datelor de la Banca Națională a României.

Creditul ipotecar, care a mers bine în pandemie, a continuat să crească cu un ritm remarcabil, de 1,3% pe lună, și în august și a ajuns la un sold de 96,6 miliarde de lei, mai precizează sursa citată. Creșterea față de august 2020 este de 12,5% sau 10,7 miliarde de lei, cea mai ridicată din ultimii trei ani.

Totuși, semnalele de pe piața internațională stârnesc îngrijorare. Băncile Centrale din zona euro au început să limiteze accesul companiilor la credite. Din nefericire, spun analiștii, nu este vorba despre o situație punctuală, ci despre o nouă tendință pe piața bancară, ce se va menține și în perioada următoare.

Pe lângă faptul că există riscul ca aceste condiții de finanțare să se înăsprească și pentru gospodării, noua atitudine a băncilor riscă să pericliteze creșterea economică din zona euro, avertizează experții, care privesc cu îngrijorare fenomenul.

Conform cifrelor oficiale, împrumuturile acordate în iulie companiilor non-financiare au urcat cu 1,7%, faţă de un avans de 1,8% în iunie. De asemenea, creditele acordate gospodăriilor au crescut cu 4,2% în iulie, faţă de un avans de 4% în iunie, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani.