Banca Transilvania face anunțul momentului: se întâmplă în România. Mare atenție la euro

de: Andrei Simion
26 01. 2021

Pentru 2021, Banca Transilvania oferă o perspectivă interesantă asupra României și-a felului în care va merge economia în acest an. De exemplu, vorbim de un curs mediu de 4,89 lei pentru euro. Și lucrurile nu se opresc aici.

Cât încă așteptăm să vedem ce se va întâmpla în 2021, Banca Transilvania a publicat prognozele pe termen scurt şi mediu pentru economia României pe fondul celor mai recente evoluţii macrofinanciare, mondiale, europene şi interne. Potrivit prognozelor, economia României va creşte cu un ritm mediu de 2,4% în 2020-2022.

În 2021, inflaţia, pe indicele european, va fi de 2,5%, iar cursul va rămâne stabil la 4,89 lei pentru un euro.

Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică în cadrul Băncii Transilvania, susține, într-o notă de informare adresată investitorilor, că ameliorarea climatului financiar din România în ultimele săptămâni se datorează mo­mentului favorabil din pieţele internaţionale, finalizării contextului electoral, deciziilor şi semnalelor de politică economică şi gradului ridicat de atractivitate investiţională din perspectiva termenului mediu.

„Economia internă s-ar putea majora cu un ritm mediu anual de 2,4% în perioada 2020-2022, pe fondul creşterii investiţiilor productive cu o rată medie anuală de 6,2% (cu impact de antrenare pentru celelalte componente ale PIB).”
Andrei Rădulescu

Ce se întâmplă cu euro 2021, în calculele Banca Transilvania

La nivelul cursului valutar, Banca Transilvania prognozează o stabilitate a cursului valutar euro/leu, cu o uşoară tendinţă de depreciere: 4,84 lei/euro în 2020, 4,89 în 2021 şi 4,92 în 2022.

În cazul României, factorii de risc pentru evoluţia economiei în trimestrele următoare sunt climatul macrofinanciar internaţional, dinamica crizei sanitare şi mix-ul intern de politici economice şi provocările din perspectiva economiei mondiale.

„Printre factorii de risc la adresa evoluţiei economiei reale şi economiei financiare din România în trimestrele următoare menţionăm: climatul macrofinanciar mondial şi european, dinamica crizei sanitare şi procesul de vaccinare, mix-ul intern de politici economice, provocările geopolitice şi geo­economice după ce criza sanitară va fi controlată.”
Andrei Rădulescu, citat de ZF