Avertisment pentru firmele românești: de ce vor trebui ținute birourile deschise 24 de ore, 7 zile pe săptămână

de: Mădălina Bahrim
26 11. 2021

Companiile românești se vor confrunta cu noi provocări legate de managementul programului de lucru, spun noi studii. Se pare că angajații s-au obișnuit să lucreze într-un ritm propriu și după un program personal, iar firmele vor fi nevoite să vină cu resursele necesare, în întâmpinarea acestui fenomen.

Criza sanitară aduce noi schimbări pe piața muncii din România. Se pare că birourile firmelor vor trebui ținute deschise în permanență, pentru ca fiecare angajat să poată lucra conform propriului program.

Aceasta este părerea lui John Guziak, Partener pentru Capital Uman la Deloitte Central Europe.

Afirmațiile lui nu sunt fantezisme, ci se bazează pe niște studii desfășurate în câmpul muncii, spune expertul.

Ce ne așteaptă pe piața muncii a viitorului

„Un aspect important, probabil cel mai şocant, este că, deşi în prezent consumăm enorm de mult timp discutând cu enorm de mulţi oameni despre locul propriu-zis de unde se munceşte şi despre cât timp să petrecem la birou, avem totuşi o provocare majoră în faţa noastră: noua generaţie care intră în câmpul muncii.

Am făcut un sondaj în rândul a 9.000 de studenţi din ţări din Europa Centrală, incluzând şi Franţa, deci am avut şi o perspectivă occidentală, şi i-am întrebat ce anume aşteaptă de la locul de muncă. Iar 49,60% din cei mai buni studenţi, deci dintre cei pe care cu toţii vrem să îi angajăm, au zis că pentru ei nu este important numai de unde lucrează, ci şi când anume lucrează.

Vă dau un exemplu perfect: unul din aceşti studenţi extraordinari mi-a zis: ‘Eu de fapt vreau să fac yoga la ora 8 dimineaţa, apoi să citesc câte ceva la ora 9 şi apoi, la ora 11, vreau să vin la birou. Ştii de ce? Pentru că nivelul meu de energie începe să crească în jur de ora 11-12. Deci, atunci sunt cea mai productivă. Şi atunci de ce să mă angajeze o companie pentru orele în care eu sunt mai puţin productivă?’.

Şi cred că are dreptate. Aşa că ne îndreptăm spre o situaţie în care birourile noastre probabil că vor trebui să rămână deschise 24 de ore, 7 zile pe săptămână”, a afirmat Guziak, la un eveniment organizat de Deloitte România şi Ziarul Financiar.

Telemunca ar trebui organizată mai bine. De exemplu, spune expertul, „când vorbim munca de la distanţă, va trebui să comunicăm termene-limită nu în termeni de zile, ci în termeni de ore. Trebuie să recunoaştem că în cele din urmă aceste lucruri vor deveni valabile pe termen lung, iar dacă ne dorim să angajăm oameni buni, trebuie să înţelegem că termenul de finalizare a muncii trebuie să devină, de asemenea, mai flexibil. (…) Războiul pe angajarea de oameni competenţi devine tot mai dur”, a subliniat el.