Avertisment dur de la Consiliul Concurenței: ce trebuie să știi, despre practica comercială corectă

de: Mădălina Bahrim
09 12. 2021

Reprezentanții Consiliului Concurenței avertizează cu privire la anumite riscuri privind încălcarea practicilor legale în materie concurențială.

Mai exact, Consiliul Concurenţei atrage atenţia asociaţiilor profesionale că fiecare companie trebuie să îşi stabilească independent politica comercială, iar anticiparea unui anumit preţ ce ar trebui practicat poate intra sub incidenţa prevederilor Legii Concurenţei.

Ce trebuie să știi, mai exact

“Organizaţiile profesionale au un rol benefic atât pentru membrii săi cât şi pentru consumatori, informându-i despre evoluţiile industriei, fixând standarde de calitate şi siguranţă pentru serviciile oferite de membrii asociaţi.

Atragem atenţia încă o dată asupra faptului că o asociaţie poate fi considerată răspunzătoare de încălcarea regulilor de concurenţă atunci când deciziile, recomandările sau orice altă activitate întreprinsă de aceasta influenţează comportamentul companiilor, afectând concurenţa dintre ele” a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Membrii Consiliului mai spun că, dacă în cadrul întâlnirilor ale asociaţiei, companiile se înţeleg să implementeze un comportament concertat, practica poate fi sancţionată din perspectiva regulilor de concurenţă naţionale sau comunitare.

De altfel, atât Consiliul Concurenței din România, cât și Comisia Europeană şi instanţele comunitare au instrumentat o serie de cazuri de carteluri care s-au bazat, printre altele, pe acest tip de mecanisme.

Acestea nu sunt singurele noutăți anunțate de instituție. De curând, Consiliul Concurenței a declanşat o investigaţie ce vizează un posibil abuz de poziție dominantă al companiei Boehringer Ingelheim RCV GmbH&Co. KG, Viena, pe piața românească a comercializării medicamentelor anticoagulante orale directe și a celor destinate tratamentului bronhopneumopatiei cronice obstructive.

Autoritatea de concurenţă deţine indicii că Boehringer Ingelheim RCV GmbH&Co. a implementat unele strategii de marketing ce vizau ca, prin interacțiuni cu profesioniștii din domeniul sănătății, să influențeze prescrierea în favoarea medicamentului său, Pradaxa, din aria anticoagulantelor orale directe. În acest fel, s-a limitat dezvoltarea pieței și accesul pacienților la alte medicamente din această gamă.

De asemenea, Consiliul Concurenței deține indicii că Boehringer Ingelheim RCV GmbH&Co. a împiedicat intrarea pe piață a medicamentului generic al Spiriva, implementând o strategie de transfer a pacienților către Spiolto Respimat, produs inovativ având aceleși indicații terapeutice.

Atât Spiriva, cât și Spiolto Respimat sunt medicamente destinate tratamentului bronhopneumopatiei cronice obstructive, afecțiune din aria sistemului respirator.

Medicamentul inovativ este un medicament nou, care este protejat de brevet când este lansat pe piaţă.

Medicamentul generic conţine aceeaşi substanţă activă, în aceeaşi cantitate ca şi medicamentul inovativ, dar nu mai este protejat de brevet. În acest context, Consiliul Concurenţei a efectuat o inspecţie inopinată la sediul sucursalei companiei investigate din România.