Ce țară se pregătește să dispară. Este vorba despre o premieră la nivel mondială. Mai exact, o țară insulară din Polinezia situată în partea central-vestică a Oceanului Pacific, la jumătatea distanței dintre Hawaii și Australia, formată din patru insule coraliene și 5 atoli, se pregătește, din punct de vedere legal, pentru o situație extrem de gravă: scunfundarea totală a teritoriului său.
Statul se numește Tuvalu, iar ministrul Justiției, Comunicațiilor și Afacerilor Externe de aici, Simon Kofe, a transmis un mesaj dramatic la COP26, summitul privind schimbările climatice de la Glasgow, Scoția:
„Ne scufundăm, dar pericolul nu este doar la noi”.
Drama cu care se confruntă Tuvalu este un efect al impactului grav al schimbărilor climatice ce vor lovi tot mai mult diverse alte ţări din lume.
Tuvalu are o suprafață de 26 de kilometri pătrați, iar aici trăiesc aproximativ 12.000 de oameni. Este o zonă vulnerabilă la încălzirea globală, iar în ultimii ani, odată cu creșterea nivelului mării, se vede erodarea unor părți ale insulei. De asemenea, Tuvalu se mai confruntă și cu cicloane mai puternice și perioade de secetă.
Tuvalu se mai confruntă și cu lipsa apei potabile, motiv pentru care locuitorii au început să bea apă de ploaie. Guvernul taiwanez finanțează și gestionează un proiect-pilot de producere a alimentelor în condiții controlate în Tuvalu, iar executivul de acolo a fost nevoit să importe nu numai alimente, ci și sol sau îngrășământ.
„Standardele internaționale, în acest moment, nu sunt în favoarea unor țări ca a noastră, dacă vom dispărea, pentru că este un domeniu total nou al dreptului internațional, nu am văzut niciodată o țară dispărând din cauza schimbărilor climatice.
Tuvalu explorează, în prezent, căi legale pentru acceptarea internațională deoarece, chiar dacă țara va dispărea, aceasta să continue să fie recunoscută ca stat și să aibă acces la resursele zonei sale maritime”, a spus Kofe.
„Nu am identificat țările în care am dori să ne mutăm, pentru că suntem, de asemenea, conștienți că relocarea poate fi folosită ca scuză de către unele dintre țările mai mari, care ar putea spune: „Le dăm teren să se mute și continuăm cu Emisii de gaze cu efect de seră”. Relocarea este o ultimă soluție pentru noi”, a mai spus ministrul de Externe.
Pe măsură ce Tuvalu devine treptat inundată de Ocean, țara ar putea deveni prima victimă a schimbărilor climatice induse de om, dar și un avertisment al evenimentelor ce au loc pe țărmurile planetei.