Avertisment | De ce sunt periculoase acește măști ”cu supapă”

de: Ciprian Ioana
15 02. 2021

Ministerul Sănătății vine cu un avertisment legat de măștile cu supapă. Sunt produse care sunt comercializate în România și pe care le poți găsi aproape oriunde.

Ministerul Sănătății de la București a transmis un avertisment legat de așa-numitele măști cu supapă. Sunt produse folosite, de obicei, de cei care caută să facă și sport sau activități fizice intense, pentru că acele valve/supape permit o respirație normală. Numai că oficialii spun că sunt periculoase pentru cei din jur.

Măștile ar fi, așadar, dăunătoare nu pentru persoana care le poartă, ci pentru oamenii cu care aceast interacționează. Asta pentru că acele supape permit virusurilor să treacă.

Ministerul Sănătății nu recomandă măștile cu supapă

Avertismentul a fost transmis pe Facebook de Ministerul Sănătății.

„Măștile cu supapă nu sunt recomandate pentru a fi utilizate în contextul pandemiei de coronavirus. Aceste măști sunt destinate lucrătorilor industriali pentru a preveni respirația prafului și particulelor în timp ce supapa se închide la inhalare. Cu toate acestea, supapa se deschide la expirare, permițând virusurilor să treacă prin deschiderea supapei”. precizează ministerul.

Astfel, organizațiile internaționale recomandă ca aceste măști să nu fie purtate în pandemie din cauza riscului ca particulele virusului SARS-CoV-2 să fie răspândite, ducând astfel la posibilitatea infectării altor persoane. Tipurile de măști recomandate sunt:

  • ✔️ Măștile care acoperă în întregime nasul și gura;
  • ✔️ Măștile din țesătură cu cel puțin două straturi, care se pot spăla și refolosi;
  • ✔️ Măștile care au o sârmă de metal la nivelul nasului și care nu permit astfel ieșirea aerului prin partea superioadă a măștii;
  • ✔️ Măștile care se așază bine pe părțile laterale ale feței și care nu prezintă spații pe unde pot pătrunde/elimina particule

ANPC transmitea recent că pe piața din România au ajuns și mai multe măști neconforme, inclusiv modele destinate copiilor.  În multe dintre cazuri, produsele poartă marcajul CE, dar nu sunt certificate de organismul european competent ca echipament de protecție.

În consecință, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță și să nu fie protejat în mod corespunzător atunci când este combinat cu măsuri suplimentare. De asemenea, alte produse nu-s conforme cu Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și cu standardele europene relevante.

În cazul altor produse, s-a constatat că se promovează un potențial de protecție împotriva particulelor (virale), dar capacitatea de filtrare nu a fost certificată de un organism (european) relevant.