Avertisment ANPC în săptămâna în care s-au redeschis școlile: alertă pentru măști neconforme destinate copiilor

Avertisment ANPC în săptămâna în care s-au redeschis școlile: alertă pentru măști neconforme destinate copiilor

ANPC vine cu un nou avertisment legat de măștile neconforme, de această dată fiind vorba de produse destinate copiilor.

ANPC a transmis, de la începutul pandemiei, mai multe avertismente legate de măștile neconforme care se găsesc pe piață. E vorba de produse care nu sunt autorizate de instituțiile abilitate și care, în fapt, nu te protejează împotriva noului tip de virus.

Noua alertă e cu atât mai de interes cu cât e vorba de măști neconforme destinate copiilor. Iar avertismentul vine fix în săptămâna în care s-au reluat cursurile în școlile din România.

Avertisment ANPC: ce măști neconforme pentru copii au ajuns la vânzare

Noua alertă a fost transmisă prin sistemul RAPEX, potrivit ANPC.

„Alertă transmisă de România prin Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare (RAPEX) pentru produsul mască de protecție nemedicală, de unică folosință, cu 3 straturi pentru copii”, a anunțat vineri ANPC.

Conform informării trimise, produsul marca Disposable Children’s Mask, cu dimensiuni de 175/95 milimetri prezintă riscuri pentru sănătate.

„Produsul promovează un potențial de protecție împotriva particulelor virale, dar capacitatea sa de filtrare nu a fost certificată ca atare de către organismul european relevant. Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță și, prin urmare, poate să nu fie protejat în mod adecvat dacă nu este combinat cu măsuri suplimentare”, au transmis reprezentanții ANPC:

Potrivit acestora, produsul nu este conform cu Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și cu standardul european relevant EN 149.

Nu e pentru prima dată când vin astfel de alerte, dar aceste produse sunt destinate copiilor, ceea ce e cu atât mai grav. Recent, InfoCons atenționa asupra unor noi alerte pentru mai multe tipuri de măști neconforme care au venit din Estonia, Letonia și Luxemburg. În multe dintre cazuri, produsele poartă marcajul CE, dar nu sunt certificate de organismul european competent ca echipament de protecție.

În consecință, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță și să nu fie protejat în mod corespunzător atunci când este combinat cu măsuri suplimentare. De asemenea, alte produse nu-s conforme cu Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și cu standardele europene relevante.

În cazul altor produse, s-a constatat că se promovează un potențial de protecție împotriva particulelor (virale), dar capacitatea de filtrare nu a fost certificată de un organism (european) relevant.

Citește și: