Atenție, români, la cardul bancar: cum să nu mai pierzi bani atunci când faci plăți în străinătate

de: Alexandru Puiu
23 07. 2021

Nimic nu este mai confortabil decât să mergi în străinătate și să eviți cu entuziasm plățile cu numerar. Din păcate, când optezi pentru plățile cu cardul, te expui la comisioane inutile, iar uneori acestea ar putea să ajungă chiar și la 5% din cheltuielile tale.

Orice card emis de o bancă din România funcționează peste mări și țări fără probleme. Partea problematică țină însă de comisioane. Dacă nu ești atent, acestea încep de la 0,5% dintr-o tranzacție sau extragere la bancomat, dar pot ajunge foarte ușor până la 5%. Din fericire, există câteva mecanisme la care poți apela ca să previi o eventuală pagubă.

Tranzacții cu cardul în străinătate: cum scapi de comisioane inutile

  • Este foarte important să întrebi din țară la ce curs valutar faci plățile cu cardul în străinătate. Ar putea fi vorba de cursul emitentului (Visa/Mastercard) sau de cursul băncii din țară. Primul este semnificativ mai avantajos. Ai în vedere că unele bănci te lasă să alegi, dacă ceri asta.
  • În funcție de cât timp petreci în afara țării, în zona euro, ia serios în calcul utilizarea unui card în euro, emis de aproape orice bancă din România. Acesta vine fără comisioane de schimb valutar la plată. Dacă mergi însă pe această variantă, ai grijă cum pui bani pe el, pentru că s-ar putea să te lovești din nou de problema de mai sus. Dacă vezi la un moment dat opțiunea de a alege un tip de comision din trei variante, OUR, BEN sau SHA, alege întotdeauna SHA.
  • În cazul în care călătorești în afara zonei euro, fii foarte atent care sunt ratele de schimb. Sună înainte la banca ta înainte să pleci din țară să îți înțelegi clar situația. Dacă bugetul îți permite sau știi că vei cheltui bani mai mulți, ai în vedere că există carduri specializate de călătorie, acestea vin la pachet cu conturi în mai multe valute și au cursuri avantajoase.
  • Evită extragerile de numerar de la bancomat. Acestea te îngroapă cel mai mult în comisioane. Fă un efort să plătești cu cardul oriunde ai această posibilitate. Dacă ai totuși nevoie de cash, fă o extragere mare și evită extragerile mici și numeroase. Acestea au mari șanse să fie însoțite de un comision fix, de fiecare dată.
  • Încearcă întotdeauna să ai o rezervă, indiferent dacă este vorba de o sumă în numerar pe care ai extras-o în țară sau un al doilea card, preferabil de la altă bancă. Este foarte important să nu ai toate ouăle într-un singur coș. Sistemele unei bănci mai pot să cadă, poate fi vorba de o actualizare a serviciilor, de o poprire care te-a luat prin surprindere. Fii precaut.