Arborele genealogic al lui Leonardo da Vinci: rudele care sunt în viață

de: Cojocaru Cristian
07 07. 2021

O lucrare extinsă arată că arborele genealogic al lui Leonardo da Vinci conectează o linie masculină neîntreruptă. Aceasta se extinde de la bunicul artistului, la 14 descendenți care se află în viață, cuprinzând 690 de ani și 21 de generații.

Noul studiu, publicat în Human Evolution, adaugă o claritate semnificativă arborelui genealogic al lui Da Vinci, într-un proiect care a început la începutul anilor 1970. Autorii noii lucrări, istoricii de artă Alessandro Vezzosi și Agnese Sabato, spun că descoperirile lor vor fi acum încrucișate cu date genetice aparținând membrilor vii și decedați ai familiei lui Leonardo da Vinci. În mod interesant, viitorul studiu ADN ar putea aduce o nouă lumină asupra artistului.

Faimosul artist renascentist, arhitect și inventator nu a avut niciodată copii proprii, dar Leonardo a avut cel puțin 22 de frați vitregi, fiind născut în afara căsătoriei. Documentele și sursele istorice recent accesate au permis lui Vezzosi și Sabato să urmărească linia masculină până la bunicul lui Leonardo, Michele, care s-a născut în 1331. Leonardo însuși s-a născut pe 15 aprilie 1452 și este renumit pentru lucrări precum Mona Lisa, Cina cea de Taină și Omul Vitruvian.

Arborele genealogic nou actualizat este format din cinci ramuri majore, pe care cercetătorii le urmăresc de la tatăl lui Leonardo, Ser Piero, și fratele vitreg, Domenico. Echipa a documentat o linie continuă de bărbați care se întinde pe 21 de generații și include 14 descendenți vii, dintre care cel mai tânăr are doar 1 an. Dintre acești 14, doar unul era cunoscut anterior de echipă.

„Au o vârstă cuprinsă între unu și 85 de ani, nu locuiesc chiar în Vinci, ci în municipalitățile învecinate până în Versilia, pe coasta toscană și au slujbe obișnuite ca funcționar, topograf, artizan”, a spus Vezzosi.

Arborele genealogic al lui Leonardo da Vinci arată că au fost identificate 35 de rude în viață

În urmă cu cinci ani, aceeași echipă a identificat 35 de rude în viață ale lui Leonardo, inclusiv unele din linia feminină, dar erau preponderent indirecte, potrivit The Guardian. Noua cercetare stabilește acum o analiză genetică care implică cromozomul Y, care este transmis exclusiv descendenților masculini.

„La fel ca numele de familie, ereditatea masculină conectează istoria înregistrărilor de registre cu istoria biologică de-a lungul unor descendențe separate. Din acest motiv, genealogia actuală, care se întinde pe aproape șapte sute de ani, poate fi utilizată pentru a verifica, prin intermediul celor mai inovatoare tehnologii de biologie moleculară, transmiterea neîntreruptă a cromozomului Y, în vederea confirmării recuperării markerului Y al lui Leonardo”, se arată în rezumatul studiului.

Interesant este faptul că recuperarea și confirmarea cromozomului Y al lui Leonardo ar putea dezvălui noi cunoștințe despre originea geografică a familiei sale, sănătatea genetică și, eventual, chiar prezența sinesteziei. Teoretic, datele biologice ale lui Da Vinci ar putea ajuta, de asemenea, la verificarea autenticității operelor sale de artă.

Leonardo a fost înmormântat în Franța în 1519, dar locația actuală a rămășițelor sale este incertă. ADN-ul rudelor sale în viață va fi analizat în lunile următoare, ceea ce ar putea duce la noi informații despre celebrul artist și familia sa.