21 oct. 2018 | 09:18

Geniul lui Leonardo da Vinci, explicat de o boală extrem de rară

ACTUALITATE
Geniul lui Leonardo da Vinci, explicat de o boală extrem de rară

În spatele geniului lui Leonardo da Vinci a fost și o problemă de vedere, care l-a ajutat să picteze cu acuratețea pentru care a rămas faimos.

Da Vinci ar fi suferit de exotropie, o formă de strabism în care unul din ochi trage să privească într-o parte și care afectează doar 1% din populația lumii, conform unui studiu publicat în jurnalul JAMA Ophtalmology. „Uitându-mă la opera lui, am observat divergența pronunțată dintre ochi în toate picturile sale”, a explicat autorul studiului, Christopher Tyler, care este profesor de cercetare la City University of London și la Smith-Kettlewell Eye Research Institute in San Francisco.

După ce a analizat șase autoportrete ale lui da Vinci (două sculpturi, două picturi în ulei și două desene; nu toate îl reprezentau pe pictor, dar acesta din urmă a specificat în scrierile sale că fiecare portret reflectă propriul chip al pictorului), Tyler a descoperit semne de exotropie în acestea.

Tyler a ajuns la concluzia că da Vinci cel mai probabil suferea de exotropie la ochiul stâng.  Această boală îi permitea să vadă lumea într-un mod foarte diferit. „Ceea ce vedea arăta mai mult ca o pânză plată decât un ecran tridimensional”, a spus Tyler, explicând ușurința cu care da Vinci putea să redea lumea exterioară în picturile sale.

Exotropia din ochiul stâng, combinată cu vederea nealterată din ochiul drept, îl ajuta pe artist să vadă și să înțeleagă obiectele tridimensionale cu totul altfel. Studiul a subliniat însă și o altă posibilitate – aceea că direcția și mărimea diferită a pupilelor din portretele analizate ar putea fi rezultatul unei boli de ochi în care una din pupile este mai mare decât cealaltă. Tyler a zis însă că acest lucru este puțin probabil.

„[Leonardo da Vinci] este o figură istorică atât de complexă, încât este foarte interesant să explorezi rădăcinile geniului său”, a conchis Tyler.