Aplicația care te ajută să-ți dai seama cât de epuizat ești la locul de muncă: cum funcționează

de: Ozana Mazilu
13 09. 2021

S-a lansat aplicația care-ți spune cât de epuizat ești la locul de muncă. Aplicaţia Evaluarea Riscului de Epuizare Profesională – Burnout Assessment Tool (BATEREP) a fost creată de Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR).

Potrivit Economica, BATEREP este prima aplicaţie de acest tip, care permite evaluarea gratuită a riscului de epuizare profesională. Ea furnizează informaţii relevante atât lucrătorilor, cât şi angajatorilor.

Aplicația te ajută să vezi cât de epuizat ești

Aplicaţia poate fi accesată de către toţi cei interesaţi AICI. Ea se adresează în special lucrătorilor din sănătate, principalul obiectiv fiind desfăşurarea unui screening naţional privind evaluarea riscului de epuizare profesională. Aplicaţia BATEREP poate fi utilizată însă şi de către lucrătorii din alte sectoare.

„Prin intermediul aplicaţiei BATEREP lucrătorii au acces gratuit la completarea testului de burnout, la scorul obţinut, la interpretarea scorului şi a cauzelor posibile şi la compararea scorului individual cu colegii şi colegele din aceeaşi categorie profesională şi de la acelaşi loc de muncă/tip de secţie”, se precizează în comunicatul FSSR.

Aplicaţia le este utilă în special lucrătorilor din sănătate implicaţi în lupta împotriva pandemiei COVID-19. Le permite acestora o evaluare la nivel naţional a riscului de epuizare profesională. Având în vedere includerea măsurilor pentru prevenirea instalării sindromului de epuizare în rândul personalului din sănătate în cerinţele ANMCS, aplicaţia BATEREP contribuie la monitorizarea şi creşterea calităţii serviciilor medicale acordate pacienţilor.

De asemenea, aplicaţia este relevantă pentru toţi lucrătorii şi angajatorii din România, mai ales în condiţiile create de includerea, începând cu anul trecut, a stresului şi epuizării fizice în situaţiile de hărţuire morală.

Cum să faci față unui an de epuizare mentală acumulată de la lucrul de acasă

În ultimul an, viața noastră a cunoscut schimbări ample care ne-au determinat pe mulți dintre noi să simțim un sentiment de epuizare. Cu toții probabil am experimentat acest sentiment de burnout.

Ne petrecem zilele uitându-ne la un ecran, o mare parte din comunicarea noastră având loc prin apeluri video. Acest lucru a dus la ceea ce a fost numit „oboseală prin Zoom”, în care creierul nostru este epuizat de suprastimulare.

Ai AICI mai multe sugestii de atenuare a sentimentului de burnout, după o perioadă dificilă din viața noastră.