La ce pericole nevăzute te expui când lucrezi de acasă: de ce intervine Parlamentul European

La ce pericole nevăzute te expui când lucrezi de acasă: de ce intervine Parlamentul European

Multă lume e experimentat, fără să vrea, munca de acasă. Dar există și câteva pericole, motiv pentru care Parlamentul European a decis să intervină.

Munca de acasă a devenit o normalitate pentru mulți dintre noi din cauza pandemiei. Chiar dacă unii sunt optimiști că 2021 va aduce, mai devreme sau mai târziu, o reluare a activităților la birou, efectele lunilor de telemuncă se resimt, crede Parlamentul European.

Legislativul a venit cu o rezoluție prin care care Comisiei Europene o lege care să le permită angajaților care lucrează online să se deconecteze de la muncă în afara programului de lucru fără să fie penalizați. Mulți declară că, de fapt, munca de acasă i-a făcut să petreacă și mai mult timp cu activitățile de lucru.

Și acest lucru poate fi extrem de solicitant și poate duce la epuizare – adică burnout.

Parlamentul Europen cere lege pentru munca de acasă

Legea, dacă va apărea vreodată, le va oferi angajaților care lucrează de acasă dreptul de a se deconecta digital de la lucru fără repercusiuni negative, potrivit unui comunicat. Inițiativa europarlamentarilor vine pe fondul creșterii ponderii muncii de la distanță în pandemie, dublată de pericolul depresiei și epuizării (burnout).

Legislația cerută de eurodeputați ar mai trebui să stabilească cerințe minime pentru munca de la distanță și să clarifice condițiile de muncă, orele de lucru și perioadele de odihnă. Inițiativa legislativă a Parlamentului a fost adoptată cu o largă majoritate – 472 voturi pentru, 126 împotrivă și 83 abțineri.

Potrivit eurodeputaților, utilizarea pe scară tot mai largă a instrumentelor digitale în scopuri profesionale a dus la apariția unei culturi de a fi „conectați în permanență”. Cu alte cuvinte, a sta pe Zoom în mai multe ședințe pe zi poate avea un impact negativ asupra echilibrului dintre viața profesională și cea privată a angajaților.

Munca de acasă a fost esențială pentru a proteja anumite locuri de muncă și companii în timpul crizei generate de COVID-19. Totuși, efectele combinate ale unui program de lucru prelungit și ale unor exigențe mai mari au condus la creșterea numărului de cazuri de anxietate, depresie, epuizare și de alte probleme legate de sănătatea fizică și mentală.

Luni de epuizare

Eurodeputații consideră că dreptul de a se deconecta este un drept fundamental, care le permite lucrătorilor să nu se ocupe de sarcinile de serviciu în afara orelor de muncă, fie că e vorba de telefoane, corespondență electronică sau alte forme de comunicare digitală.

Acest lucru se aplică inclusiv vacanțelor și altor forme de concediu. Statele membre sunt încurajate să ia toate măsurile necesare pentru a le permite lucrătorilor să își exercite acest drept, inclusiv prin acorduri colective între partenerii sociali. Statele trebuie să garanteze că lucrătorii nu vor fi supuși discriminării, criticilor, concedierii sau altor măsuri nefavorabile din partea angajatorilor.

Raportorul Alex Agius Saliba (S&D, Malta) a declarat în urma votului:

„Nu putem abandona milioane de lucrători europeni care sunt epuizați de presiunea de a fi mereu disponibili și de ore de lucru prea lungi. Acum este momentul să le stăm alături și să le oferim ceea ce merită: dreptul de a se deconecta. Acest lucru este vital pentru sănătatea noastră mentală și fizică. Este timpul să actualizăm drepturile lucrătorilor astfel încât să corespundă noilor realități ale erei digitale.”

De la izbucnirea pandemiei, ponderea celor care lucrează de acasă a crescut cu aproape 30%. Și situația nu se va schimba prea curând.