Alte vești proaste pentru români: se întâmplă acum, pe piețele de energie

de: Mădălina Bahrim
03 12. 2021

Nu trece o zi fără să fim nevoiți să expunem o nouă evoluție nefavorabilă înregistrată pe piețele de energie. Din nefericire, aceasta este realitatea multiplelor crize pe care le traversăm.

Prin urmare, românii trebuie să știe că preţurile producţiei industriale (piaţă internă şi piaţă externă) s-au majorat cu 26,8% în luna octombrie, față de aceeași perioadă a anului 2020. Acestea sunt cele mai recente date publicate, la finele săptămânii, de analiștii din cadrul Institutului Naţional de Statistică (INS).

În acest interval, e preţurile producţiei în industria energetică au crescut cu 74,71%.

Ce se întâmplă, de fapt

Comparând nivelul actual al prețurilor cu acela din septembrie 2021, observăm că, deși vorbim despre un interval foarte strâns de timp, prețurile producţiei industriale (piaţa internă şi piaţa externă) au avut, per total, un avans semnificativ, evaluat de analiști la nu mai puțin de 6,3 puncte procentuale.

Referindu-ne la nivelul pieţei interne, indicele preţurilor industriale a înregistrat un salt de 8,69% în octombrie faţă de septembrie, respectiv de 32,42% în comparaţie cu luna octombrie a anului trecut.

Aruncând o privire pe piața internă, observăm că majorările de preţuri au fost în octombrie de 2,06% faţă de septembrie şi de 17,47% faţă de octombrie 2020.

Industria energetică este campioana scumpirilor, ne arată datele INS, dacă analizăm marile grupe industriale. Astfel, în octombrie anul curent faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cele mai importante creşteri ale preţurilor producţiei industriale au fost consemnate în: industria energetică (+74,71%), industria bunurilor intermediare (+24,13%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,21%), industria bunurilor de capital (+8,91%) şi industria bunurilor de uz curent (+6,29%).

INS ne-a pus la dispoziție și un clasament al secțiunilor de activitate. În baza acestuia, se observă că producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 69,09%; industria extractivă (+60,32%); industria prelucrătoare (+18,24%) şi distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+7,52%). Datele sunt relevante pe aceeași perioadă.

Totuși, trebuie notat faptul că activităţile de tipărire şi reproducere pe suporturi a înregistrărilor au înregistrat cea mai mică creştere a preţurilor în octombrie 2021 faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Este vorba despre un procent de numai 1,38%.