Al doilea vaccin împotriva noului coronavirus, autorizat în Europa: ce înseamnă asta pentru tine
După câteva zile de speculații pe marginea acestui subiect, Ursula von der Leyen a confirmat certificarea utilizării celui de al doilea vaccin împotriva noului coronavirus în Europa.
Din ultima parte a lunii decembrie, în aproape fiecare țară europeană, a fost inițiat procesul imunizării împotriva noului coronavirus. În acest scop, s-a utilizat vaccinul dezvoltat de Pfizer / BioNTech în mod exclusiv. Pentru că era evident că o singură companie nu poate produce suficiente doze pentru întregul mapamond, țări precum SUA, Canada și Marea Britanie au îmbrățișat deja și al doilea vaccin anti-Covid-19. Acesta din urmă este dezvoltat de Modern.
Comisia Europeană a autorizat miercuri condiţionat vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de compania americană Moderna. Anunțul pe marginea acestui subiect a fost făcut de preşedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen, relatează AFP, dpa şi Reuters.
Anunțul Comisiei Europene a venit la câteva ore după o confirmare din partea Agenției Europene pentru Medicamente. EMA a recomandat anterior, în cursul zilei de ieri, autorizarea condiţionată a vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de Moderna, care este cel de-al doilea vaccin pe care EMA l-a recomandat spre aprobare în cadrul Uniunii Europene, după cel al Pfizer-BioNTech în decembrie.
Aceasta este o veste foarte bună pentru țările membre UE care și-ar dori să-și vaccineze mai repede cetățenii, dar nu noile doze nu ajung suficient de rapid în teritoriu. Pentru context, campaniile de vaccinare împotriva COVID-19 din cele mai multe state UE au început pe 27 decembrie.
„Asigurăm vaccinuri sigure şi eficiente împotriva #COVID19 pentru europeni”, a postat pe Twitter preşedinta Comisiei Europene la câteva ore după primirea recomandării din partea EMA.
Dacă totul merge bine, statele membre UE se vor putea bucura de până la 160 de milioane de doze de vaccin de la compania Moderna, doze care au fost comandate deja în numele statelor care fac parte din blocul comunitar. Este important de reținut că procesul de imunizare în cadrul unui singur pacient implică administrarea a două doze de vaccin.
În ceea ce privește prezența cuvântului ”condiționat” în dreptul autorizării CE pentru vaccinul Moderna, explicația este una cât se poate de logică. Autorizarea condiţionată înseamnă că vaccinul poate fi folosit în inocularea cetăţenilor UE, dar obligă companiile din spate, cercetătorii și producătorii, să continue să împărtăşească informaţii asupra efectelor pe termen lung, de exemplu, notează dpa.