Prepararea și administrarea vaccinului împotriva coronavirus, ”lămurită” de autoritățile din România

Prepararea și administrarea vaccinului împotriva coronavirus, ”lămurită” de autoritățile din România

Membrii Comitetului Național de Coordonare a Vaccinării împotriva noului coronavirus în România duc o luptă constantă cu dezinformarea și știrile false, dar nu se dau bătuți.

În fiecare zi, încep să circule pe Facebook noi informații eronate despre procedura de vaccinare, despre eficiența vacinurilor anti-Covid și despre măsurile impuse de autorități. Ca referință, în continuare se duce o luptă agresivă în mediul online împotriva vaccinării obligatorii, deși niciun oficial guvernamental nu a spus că va exista așa ceva în România.

Din acest motiv, se fac eforturi supraomenești pentru a combate dezinformarea. De exemplu, toate imaginile prezentate în filmarea de la prima vaccinare din România, precum și toate imaginile prezentate public de la vaccinările realizate până acum reprezintă procedura normală de preparare și administrare a vaccinului, așa cum este recomandată de către producător, subliniază Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea anti-Covid-19 (CNCAV).

Marți seară, oficialii din CNCAV au emis un nou comunicat în care sunt explicate particularitățile procedurii de preparare și administrare a vaccinului Pfizer/BioNTech. Deși nu s-a schimbat absolut nimic, documentul era necesar pentru a spulbera informațiil din online care „susțin, în mod fals și înșelător, că în seringa de volum mare s-ar extrage, de fapt, vaccinul diluat din fiolă pentru a fi aruncat”.

  • ”Vaccinul BioNTech-Pfizer trebuie diluat cu 1,8 mililitri de ser fiziologic folosind o seringă de volum mare. Introducerea lichidului în fiola de vaccin conduce la creșterea presiunii, iar pentru a compensa acest lucru, procedura prevede ca, utilizând aceeași seringă de volum mare, să fie extrași din fiolă 1,8 mililitri de aer. Cu seringa de volum mare, este extras doar aerul în exces pentru egalizarea presiunii.
  • După egalizarea presiunii, din flacon se extrage, pe rând, cu seringi diferite de volum mic (seringi de administrare) câte o doză de 0,3 mililitri.
  • Administrarea propriu-zisă a vaccinului se face cu o seringă separată, de volum mic (seringa de administrare mai sus menționată), necesară pentru a putea măsura corect cei 0,3 mililitri aferenți unei doze. Aceasta este doză administrată intramuscular fiecărei persoane. Seringa utilizată pentru administrare nu este în nici un caz goală.
  • După administrarea vaccinului unei persoane, seringa de administrare se aruncă”.
„Conținuturile care s-au răspândit în mediul online susțin, în mod fals și înșelător, că în seringa de volum mare s-ar extrage, de fapt, vaccinul diluat din fiolă pentru a fi aruncat. Repetăm, cu seringa de volum mare, este extras doar aerul în exces pentru egalizarea presiunii. După extragerea aerului, în fiola de vaccin rămân dozele care se extrag apoi în vederea administrării (câte 0,3 mililitri/ administrare)”, subliniază oficialii CNCAV, deși anti-vacciniști vor fi din ce în ce mai greu de convins, iar lupta pare să fie una imposibilă.