Ai putea da un tun, dacă investești acum în Bitcoin: câți bani ți-ar putea aduce o singură monedă, anul viitor
Cea mai populară criptomonedă din lume – Bitcoin – înregistrează noi maxime și își bate propriile recorduri de valoare, pe măsură ce SUA reglementează tot mai multe norme în favoarea acesteia, iar investitorii devin din ce în ce mai încrezători.
Cea mai mare criptomonedă din lume a stabilit, miercuri, un nou record, la 66.901 dolari, depășind maximul anterior de la 64.899 dolari înregistrat la jumătatea lunii aprilie.
Lansarea de marți a fondului tranzacționat la bursă (ETF) ProShares Bitcoin Strategy a fost un prag important pentru industria de gestionare a activelor, integrând Bitcoin și mai mult în rândul finanțelor clasice. Acesta a crescut cu aproape 5% în prima zi de tranzacționare. Companiile de administrare a veniturilor care nu le-au oferit clienților posibilitatea de a cumpăra monede digitale până în acest moment ar putea să intre în acest sector, arată datele unei analize XTB.
Trebuie să știi că ETF-urile sunt vehicule de investiții pasive care au câștigat interesul investitorilor, datorită ușurinței de a investi precum și a performanței pe termen lung față de fondurile active. Lansarea ETF-urilor Bitcoin deschide, prin urmare, calea către lumea criptomonedelor pentru mulți investitori care anterior nu erau convinși din cauza riscurilor asociate investițiilor în criptomonede (lipsa reglementării, riscul pirateriei portofelului).
Bitcoin ar putea ajunge la 100.000 de dolari pe unitate
Criptomonedele sunt cele mai performante active din ultimul deceniu și acesta este „asul din mânecă” pentru cumpărători în viitor. Au existat suișuri și coborâșuri, dar fiecare retragere a fost urmată de un raliu și mai impresionant. Da, raliul actual fără o scădere cauzată de o piață descendentă evoluează deja de aproape 3 ani, dar fiecare raliu anterior s-a încheiat cu o perioadă de frenezie de cumpărare amplă, lucru care lipsește în prezent.
În plus, nivelurile îngrijorătoare atinse de inflație la nivel global îi fac pe investitori să caute noi metode și instrumente de investiție care să le protejeze fondurile împotriva inflației. În ciuda randamentelor bune ale principalilor indici bursieri sau a altor instrumente clasice, valorile (neoficiale) ridicate ale inflației reduc mare parte din câștiguri, motiv pentru care monedele digitale și, în special, monedele clasice precum Bitcoin reprezintă o alternativă atractivă.
Între timp, vânzătorii indică „hype-ul”. Argumentul lor este că, din când în când, există o scădere pe piață brutală de peste 80% care subminează încrederea în criptomonede. Ei pot sublinia pe bună dreptate că introducerea contractelor futures pe Bitcoin la CME în decembrie 2017 a început de fapt o astfel de piață de scădere (chiar dacă a fost văzută ca un semn de acceptare, așa cum este ETF-ul astăzi). Cu toate acestea, nu ar trebui să presupunem orbește că această situație se repetă. Un aspect cheie în acest moment este dacă investitorii vor fi capabili să mențină prețul deasupra pragului de 65.000 USD. Dacă răspunsul va fi da, raliurile de pe piața criptomonedelor din Q4 pe care le-am văzut în majoritatea anilor anteriori ar putea duce Bitcoin către unele dintre previziunile curajoase de preț din ultimele luni, precum 100.000 USD. Dacă răspunsul va fi negativ, următoarea secvență de creștere ar putea necesita ceva timp pentru a căpăta susținere și a se materializa.
Totuși, nu uita că vorbim despre o monedă foarte volatilă
Deși poate părea extrem de tentant să pariezi pe Bitcoin, în acest domeniu investițional nu există garanții. Caracterul volatil al monedei digitale poate să ducă la o scădere a valorii, așa cum s-a întâmplat periodic de-a lungul ultimilor ani, ceea ce te-ar putea duce în situația în care nu numai că nu ai înregistra profit, dar ai pierde și ceea ce ai investit.
Nu te aventura în acest domeniu dacă nu stăpânești informații și nu deții noțiuni cel puțin elementare despre cum funcționează piața. Informează-te temeinic asupra tuturor riscurilor și, înainte de a-ți plasa banii în active digitale, fii sigur că îți poți permite să pierzi tot, pentru că, da, există acest risc.