Gadgetul care îți face viața mai ușoară, la propriu: se aplică pe piele și măsoară nivelul de stres

de: Alexandru Puiu
18 02. 2021

În ultimii ani, stresul a fost asociat cu un număr important de afecțiuni cu consecințe pe termen lung, de diabet sau probleme cu inima până la diverse forme de cancer. Acum, se pare că va putea fi măsurat într-o manieră mai eficientă.

Un grup de ingineri de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne (EPFL) a dezvoltat un cip ce poate fi integrat în gadgeturi purtabile și are abilitatea de a măsura nivelul de cortizol din transpirație. Ca referință, cortizolul este hormonul pe care corpul uman îl generează ca răspuns la stres.

Cu un pic de noroc, de la acest dispozitiv ieșit dintr-un laborator, s-ar putea să nu mai dureze mult până când tehnologia din cipul cu pricina va fi achiziționată de Apple sau Samsung, pentru a fi implementat într-un smartwatch. Astfel, peste un an sau doi, vei putea avea o oglindă clară a nivelului de stres la care ești supus pe parcursul zilei într-o aplicație de mobile.

”Până acum, nu a existat niciun mod prin care să cuantific nivelul de stres într-o manieră obiectivă. Această creație are potențialul să schimbe asta”, se arată în comunicatul EPFL pe marginea subiectului.

Dincolo de riscurile asociate unui nivel sporit de stres definite de cortizol, acest hormon are beneficiul de a regla metabolismul uman, nivelul de zahăr din sânge și presiune arteriale. Dacă nu era evident, acestea sunt exact acele particularități care se pot ”defecta” dacă stai prost cu stresul.

În condiții ideale, acest hormon este secretat pe parcursul zilei, în funcție de ritmul circadian, nu doar în perioadele de stres deosebit. În cazul persoanelor care au afecțiuni derivate din stres sporit, acel ritm se dereglează însă, iar corpul uman produce o cantitatea prea mare sau prea mică de cortizol. Nu durează mult din momentul în care au apărut acele dereglari până la obezitate, mai gravă sau puțin gravă, dezvoltarea tendinței de a mânca mai mult din cauza stresului, afecțiuni cardiovasculare, depresie și epuizare – burnout.

În mod interesant, noul cip are forma unui sticker și a fost dezvoltat de Laboratorul de Dispozitive Nanoelectronice din cadrul EPFL – Nanolab. Respectivul laborator este condus de un român, Adrian Ionescu, conform Engadget.