Afaceriștii nu mai aruncă bani în stânga și dreapta. Pandemia a fost o lecție de business dură

de: Mădălina Bahrim
20 09. 2021

Actuala criză sanitară a reprezentat o lecție dură pentru oamenii de afaceri din țara noastră. Din fericire, efectele ei sunt benefice, în sensul în care i-a determinat pe aceștia să fie mult mai prudenți și mai atenți la felul în care își gestionează banii și bugetele.

Conform celor mai recente date ale studiului „Raportarea Financiară la Antreprenori”, realizat de Trusted Advisor Strategy & Finance, actuala criză sanitară a schimbat radical percepția antreprenorilor asupra finanțelor.

Astfel, 31,5% lucrează prudent şi gestionează atent cheltuielile, iar 29,6% sunt mai atenţi la cash-flow şi întârzieri în recuperarea banilor de la clienţi.

Antreprenorii români sunt pe drumul cel bun

De asemenea, mai arată datele aceleiași surse, 14,8% dintre oamenii de afaceri care au răspuns acestui studiu au declarat că amână deciziile de investiţie şi fac mai multe evaluări înainte de a aproba o investiţie. La rândul lor, 14,8% nu au făcut schimbări. Totodată, 5,6% dintre antreprenorii respondenți susțin că lucrează cu ipoteze şi estimări multiple, iar 3,7% dintre aceștia au multiplicat rapoartele şi analizele financiare.

„Ne bucurăm să avem ocazia să continuăm acest proiect relevant pentru zona financiară a companiilor româneşti. Aşa cum rezultă din date, pentru acest an, am sesizat o nevoie acută de realizare şi implementare de strategii financiare pentru o abordare integrată a operaţiunilor în companiile româneşti.

Observ o evoluţie pozitivă prin deschiderea şi înţelegerea nevoii de strategie şi finanţe, care au crescut vizibil la antreprenorii români, în contextul pandemiei”, declară Ioana Arsenie, fondator Trusted Advisor Strategy & Finance şi strateg financiar.

Studiul mai relevă faptul că 51,9% dintre afaceriștii care au fost evaluați în această cercetare au nevoie de recomandări de optimizare a afacerii; 29,6% sunt deficitari pe partea de raportare financiară pentru management; 55,5% doresc mai multă proactivitate şi o comunicare mai bună.

Referitor la modul în care au aplicat măsuri financiare în contextul actualei crize pandemice, 35,2% au decis tăieri în categoriile de cheltuieli care nu afectau imediat continuarea afacerii; 22,2% au redus cheltuielile administrative; 22,2% au beneficiat de un context pozitiv şi au investit pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie şi livrare; 11,1% au făcut restructurări de personal; 5,6% au redus bugetul de marketing; 3,7% au oprit parţial capacităţi de producţie şi distribuţie.