Aceste albine se pot clona, ca să nu moară niciodată

de: Ozana Mazilu
04 07. 2021

Am pentru tine o știre care parcă a ieșit din coșmarurile cele mai întunecate. Oamenii de știință au descoperit o subspecie de albine care poate crea clone perfecte și le folosește pentru a invada stupii rivali de albine.

Da, ai citit bine. Oamenii de știință au descoperit că o albină de sex feminin din Africa de Sud nu își remodelează ADN-ul atunci când depune un ou, potrivit Live Science. Acest lucru îi permite să creeze clone, de fiecare dată când se reproduce, făcând-o, practic, nemuritoare. Cercetătorii au descoperit chiar o albină, în această subspecie, care a produs milioane de clone doar în ultimele trei decenii.

Cercetătorii care studiază acest fenomen spectaculos au publicat o lucrare a descoperirilor lor în revista Proceedings of the Royal Society B.

Aceste albine reprezintă o îngrijorare, spun cercetătorii

„Este incredibil. Este, de asemenea, incredibil de disfuncțional”, a declarat Benjamin Oldroyd, autorul principal al studiului și profesor de genetică comportamentală la Universitatea din Sydney, pentru Live Science.

Oldroyd are dreptate să fie surprins. Reproducerea asexuală nu este neobișnuită când vine vorba de insecte. Totuși, atunci când se întâmplă, ADN-ul părintelui este de obicei amestecat în timpul unui proces numit „recombinare”. Deci, chiar dacă descendenții au un singur părinte, structura lor genetică este diferită.

Dar nu este cazul albinei sud-africane, care pare să creeze doar o copie perfectă a ADN-ului său de fiecare dată când se reproduce.

Albinele reprezintă, de fapt, o problemă pentru propria colonie și stupii rivali. Asta pentru că în coloniile tipice, numai regina este capabilă să se reproducă. Dacă albinele lucrătoare sunt capabile să creeze descendenți, stupii devin disfuncționali.

„În cele din urmă, muncitorii” se învârt într-un anumit fel, în timp ce depun ouă”, a spus Oldroyd pentru New Scientist. „Colonia moare albinele care clonează se răspândesc în următoarea colonie”.

Potrivit lui Oldroyd, acest fenomen ucide în fiecare an aproximativ 10% din coloniile de albine din Africa de Sud și este ca „un cancer social transmisibil”.