Acest experiment a stabilizat colesterolul la maimuțe. Cum ar putea ajuta în bolile de inimă la om

de: Ozana Mazilu
24 05. 2021

Într-un nou studiu ambițios de hacking genetic, oamenii de știință au folosit editori de bază CRISPR, pentru a opri gena care produce colesterol cu ​​lipoproteine ​​cu densitate mică (LDL) la maimuțe.

Este un pas important către eradicarea într-o bună zi a unei cauze majore a bolilor de inimă la om.

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania și compania privată Verve Therapeutics au dezvoltat o terapie genetică unică. După ce a fost injectată direct în ficatul maimuței, și-a redus nivelul colesterolului LDL cu 60% în doar o săptămână, potrivit unei cercetări publicate recent în revista Nature.

Acest studiu pe maimuțe ar putea da un tratament pentru bolile cardiovasculare la om

Pentru referință, LDL este considerat în mod obișnuit colesterol „rău”, în comparație cu colesterolul cu lipoproteine ​​cu densitate mare (HDL). Acest lucru se datorează faptului că HDL este transferat prin ficat pentru a fi procesat în siguranță, în timp ce LDL intră direct în fluxul sanguin, unde poate provoca acumulări periculoase de plăci care îți pot bloca arterele și provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

În acest studiu special, cercetătorii au vizat și oprit gena PCSK9, care codifică o proteină cu același nume. În unele cazuri, o genă PCSK9 hiperactivă va produce prea mult din proteine, ceea ce interferează cu capacitatea organismului de a elimina colesterolul LDL din sistemul circulator și are ca rezultat un risc mai mare de boli cardiovasculare.

După o săptămână, nivelurile de proteine ​​PCSK9 din sânge au scăzut cu 90%. Ceea ce explică scăderea cu 60% a colesterolului LDL și a rămas, de asemenea, așa cel puțin zece luni după injectarea unică.

Calea tratamentului către încercările umane rămâne încă incertă.

Dar, deși există de obicei un drum lung de obstacole de reglementare, înainte ca terapiile genice care funcționează în modele animale să poată fi testate la pacienții umani, dacă o fac vreodată, faptul că acest tratament cu colesterolul a funcționat atât de bine la primate – mai degrabă decât, să zicem, la șoareci – este un semn încurajator că cercetările pe oameni ar putea veni în curând.